Iluzionistu Davida Copperfielda za seksualno zlostavljanje optužilo nekoliko žena

Iluzionistu Davida Copperfielda za seksualno zlostavljanje optužilo nekoliko žena

Proslavljenog američkog mađioničara Davida Copperfielda 16 žena optužilo je za upuštanje u nedolično seksualno ponašanje i neprimjereno ponašanje, pokazalo je istraživanje američkog Guardiana.

Više od polovice optužbi potiču od žena koje su rekle da su bile mlađe od 18 godina u vrijeme incidenata. Neke su rekle da su imale čak 15 godina, iako on možda nije znao njihovu dob. Optužbe protiv njega uključuju tvrdnje da je tri žene drogirao prije nego što je s njima stupio u seksualne odnose, na koje su one smatrale da ne mogu pristati.

Optužbe protiv 67-godišnjeg iluzioniste – koje je on negirao – protežu se od kasnih 1980-ih do 2014. godine.

The Guardian US ispituje ove optužbe kao dio niza priča koje su se temeljile na razgovorima s više od 100 ljudi te sudskim i policijskim zapisima. Žene koje su iznosile optužbe na Copperfieldovo ponašanje upoznale su ga kroz njegov rad kao jednog od najuspješnijih zabavljača na svijetu.

Neke od žena rekle su Guardianu da su tek nakon pokreta #MeToo mogle progovoriti o svojim navodnim iskustvima s Copperfieldom. Neke su pristale biti imenovane u Guardianovim člancima. One koje su željele biti citirane pod uvjetom anonimnosti označene su* zvjezdicom.

Upitan o tvrdnjama, Copperfield je porekao bilo kakve optužbe. U pisanim odgovorima njegovi advokati rekli su Guardianu da se "nikada nije neprimjereno ponašao ni prema kome, a kamoli s maloljetnicama". Dodali su da bi "istinit" prikaz Copperfielda opisao njegovu "ljubaznost, sramežljivost i odnos prema muškarcima i ženama s poštovanjem".

Navode da je Copperfield prvak pokreta #MeToo, te da je poticao žene da istupe i ispričaju svoje priče o navodnom zlostavljanju. Također su rekli da su protiv njega ranije iznesene "brojne lažne optužbe".

Copperfield je u prošlosti bio optuživan za loše ponašanje. Jedna od 16 žena, Brittney Lewis, izašla je u javnost 2018. s optužbama da ju je drogirao i seksualno napastvovao 1988., kada je bila 17-godišnji model. Copperfield je porekao te tvrdnje koje su objavljene u The Wrapu, digitalnoj novinskoj kući koja pokriva medije i zabavu. Jedna druga žena rekla je Guardianu da je imala slično iskustvo, navodeći da su ona i prijateljica bile drogirane i da nisu ni mogle pristati prije nego što je imao seks sa svakom od njih.

"Ja...nikad ne bih ovo tek tako rekla nekome da ne vjerujem da sam stvarno bila drogirana u to vrijeme", rekla je Gillian*, navodeći i da je pristala naći se s Copperfieldom na piću 1993. godine, nakon jedne od njegovih emisija.

Copperfieldovi advokati odbacili su Gillianine optužbe i rekli da takve tvrdnje ili pritužbe protiv njega nisu bile iznesene na mjestima u kojima je u to vrijeme nastupao. Advokati su također rekli da droga "nije dio njegovog svijeta".

U četiri druga slučaja žene su tvrdile da ih je Copperfield pipkao ili tjerao da ga dodiruju na seksualni način tokom nastupa uživo na pozornici. Troje su bili tinejdžeri u vrijeme navodnih incidenata. Članovi porodice jedne 15-godišnjakinje koji su sjedili u publici tvrde da su svjedočili kako joj je dirao grudi.

Copperfieldovi advokati kažu da su tvrdnje da je Copperfield neprikladno dirao žene "ne samo potpuno lažne, nego i potpuno nevjerovatne".

Fallon Thornton (38) rekla je za Guardian da joj je Copperfield stisnuo dojku nakon što ju je pozvao na pozornicu tokom nastupa u januaru 2014. u hotelu kasina MGM Grand. Prijavila je optužbe MGM-u i gradskoj policiji Las Vegasa, pokazuju podaci, ali Thornton je smatrala da njena tvrdnja nikada nije shvaćena ozbiljno. Policija Las Vegasa rekla je Guardianu da je zatvorila slučaj zbog "nedovoljnog dokaza". Copperfieldovi advokati također su naveli da je policija u to vrijeme rekla Copperfieldovom timu da videosnimka performansa kojem je Thornton prisustvovala ne pokazuje da on dodiruje "prsa" bilo kojeg sudionika. Ni Copperfieldovi advokati, policija Las Vegasa ni MGM nisu podijelili snimku nastupa s Guardianom, uprkos zahtjevima.

MGM, konglomerat za zabavu i igre u kojem Copperfield redovito nastupa od 2000. godine, odbio je komentirati navodni incident iz 2014. ili druge optužbe protiv njega. Istraga Guardiana istaknula je zajedničke teme među optužbama: nekoliko je žena reklo da im je Copperfield obećao pomoći u karijeri u modelingu ili industriji zabave te da je pokušao održati kontakt s njima i njihovim roditeljima.

Jedna žena, Carla*, tvrdila je da ju je nakon susreta s Copperfieldom na jednom od njegovih nastupa 1991., kada je imala 15 godina, počeo zvati kasno navečer. Navodi da joj je Copperfield slao poklone i karte za svoje nastupe. Nakon što je navršila 18 godina, tvrdi da su imali sporazumni seks navodeći da joj je to prvi put.

Advokati Copperfielda nisu osporili da je mađioničar poznavao tinejdžericu i rekli su da su imali potpuno legalnu i sporazumnu vezu koja je trajala četiri godine. Dodali su da on "odlučno poriče bilo kakvu sugestiju o groomingu ili bilo kojoj drugoj nedoličnosti".

Osim toga, Copperfield je suočen sa dodatnim nadzorom zbog svoje povezanosti s Jeffreyjem Epsteinom, optuženim trgovcem djecom koji se ubio u zatvoru 2019.

Copperfield je bio među osobama visokog profila koje su imenovane u sudskim dokumentima povezanim s Epsteinom koji su otpečaćeni u januaru. Uključivanje Copperfieldova imena ne znači međutim da je počinio zločin. Prema jednoj izjavi pod zakletvom, Copperfield je pitao jednu ženu - koja je, kasnije se pokazalo, bila jedna od Epsteinovih žrtava - je li "svjesna da su djevojke bile plaćene da nađu druge djevojke" za Epsteina.

Njegovi advokati su rekli Guardianu da je Copperfield čuo "glasine" o tome, ali da "nisu znali niti vjerovali da se događa nešto nedolično". Također su rekli da nije vidio "nikakav razlog da kontaktira policiju ili da to pitanje pokrene s drugima" nakon što žena koju je pitao nije izrazila nikakvu zabrinutost. Epstein, rekli su odvjetnici, nije bio neko s kim se Copperfield redovno družio.

"Naš klijent nije znao za Epsteinove užasne zločine", rekli su njegovi advokati, "kao i ostatak svijeta, on je za to saznao iz medija."

Iluzionist je uz fanfare u oktobru 2023. objavio da se udružuje s Save the Children, globalnom dobrotvornom organizacijom, za razrađenu vratolomiju zakazanu za februar 2024. o kojoj će učiniti Mjesec da "nestane".

Partnerstvo je najavljeno u emisiji Today na NBC-u, a Save the Children izdali su saopćenje za javnost u kojem pozdravljaju njihovu suradnju, rekavši da su Copperfieldova "poruka pozitivnosti i strasti za pomaganje djeci širom svijeta savršena dopuna teškom poslu koji obavljaju svaki dan."

Ali iluzija nije izvedena u fenruaru kako je planirano. Save the Children, koji je uklonio svoju objavu sa svoje web stranice, potvrdio je Guardianu da je njihovo partnerstvo s Copperfieldom završilo 4. januara 2024. Do toga je došlo jedan dan  nakon što je Copperfieldovo ime spomenuto u otpečaćenim sudskim zapisnicima koji se odnose na Epsteina. Save the Children je odbio komentirati stoji li iza odluke o prekidu partnerstva objavljivanje Epsteinovih dokumenata.

Na svom Instagramu Copperfield je 29. februara objavio da će i dalje učiniti da mjesec nestane. "Neki cool, novi razvoji zahtijevaju dodatno vrijeme."

Copperfieldovi advokati rekli su da je on vrlo ozbiljno shvatao "neopravdane napade" na svoj ugled i da se nada da će se njegovo partnerstvo sa Save the Children nastaviti iu budućnosti.

Dodali su da njihov klijent nikada nije bio optužen za zločin.

federalna.ba/The Guardian

David Copperfield optužbe
Alec Baldwin optužbe ubistvo iz nehata
0 18.10.2023 09:27
Andrew Tate optužbe transkripti
0 23.08.2023 14:05
Andrej Plenković Zoran Milanović optužbe
0 07.07.2023 13:43