IKEA u kampanji solidarnosti sa LGBT+ osobama

IKEA u kampanji solidarnosti sa LGBT+ osobama

Kompanija IKEA Srbija objavila je danas da, povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja, pokreće kampanju "Ljubav je uvijek dobrodošla", kako bi podstakla društvo na solidarnost, ravnopravnost i inkluziju LGBT+ osoba. Istraživanje kompanije IKEA, koje je sprovela među mladim LGBT+ osobama u Bukureštu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, pokazalo je da se većina ispitanika ne osjeća u potpunosti prihvaćeno ili dobrodošlo u svojim domovima nakon što članovima porodice otkriju svoju seksualnu orijentaciju.

U više od 60 posto slučajeva, mladi se suočavaju sa različitim oblicima neprihvatanja, uglavnom suptilnim, neverbalnim znacima, poput stida koji ispoljavaju članovi domaćinstva, navedeno je u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da se više od 75 posto mladih LGBT+ osoba u Beogradu ne osjeća istinski prihvaćeno u svojim domovima.

Sa ovom vrstom neprihvatanja im je, kako je objavljeno, najteže da se izbore, čak i više nego sa verbalnom ili fizičkom agresijom.

Kako bi pokazala posvećenost većoj inkluziji LGBT+ zajednice, IKEA Srbija je obilježila 17. maj podizanjem zastave duginih boja ispred robne kuće u Beogradu.

Kompanija želi da podstakne društvo da bude bolji saveznik voljenim LGBT+ osobama i široj LGBT+ zajednici i poziva na preduzimanje konkretnih, smislenih koraka kako bi se svi osjećali dobrodošlo, kao kod kuće.

Praktični savjeti i simbolični znak "Dobrodošli", dostupni su na web stranici kompanije, a IKEA podstiče svoje kupce i širu javnost da te simbole podijele na društvenim mrežama i na taj način pokažu solidarnost sa LGBT+ zajednicom.

Građani mogu podržati akciju i kupovinom torbe duginih boja koja će biti dostupna u IKEA robnoj kući u Beogradu, jer je dio prihoda namijenjen organizaciji "Da se zna" koja pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ zajednici.

Kompanija IKEA je najavila i podršku predstojećem Euro Prideu, koji bi trebalo da se održi od 12. do 18. septembra u Beogradu.

federalna.ba/Beta

IKEA Srbija LGBTIQ LGBT LGBTI
parada ponosa Povorka ponosa LGBTIQ LGBT Skoplje Sjeverna Makedonija
0 25.06.2022 22:40
Norveška Oslo terorizam teroristički napad LGBTIQ LGBT
0 25.06.2022 18:30
Srbija EU
0 24.06.2022 21:40
Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 16:04