Igra lignje - serija koja ubijanje dodaje nostalgiji iz djetinjstva
(Izvor: Netflix)

Igra lignje - serija koja ubijanje dodaje nostalgiji iz djetinjstva

Čak i ako niste gledali seriju ili vidjeli kako memovi o njoj preuzimaju internet - vjerovatno ste čuli za Squid Game (Igra lignje). Svi pričaju o hipernasilnom trileru koji je postao veliki hit otkad se pojavio na Netflixu prije dvije sedmice.

Zapravo, korejska serija - usredotočena na brutalnu igru preživljavanja - na putu je da pobijedi seriju iz doba romantike Regency Bridgerton i postane najveća originalna serija svih vremena.

Iako žanr serije nije nov, njeni upečatljivi vizuali, povezani likovi i uznemirujuće proučavanje ljudske prirode otvoreno govore publici širom svijeta.

Ubistva na igralištu

U Igri lignje, grupa od 456 ljudi, očajnih i u dugovima, namamljena je u igru krvožednog preživljavanja u kojoj imaju priliku otići s 45,6 milijardi korejskih vona (39 miliona dolara) ako pobjede seriju od šest utakmica.

Zaokret? Umiru ako izgube.

Igre su dovoljno jednostavne - to su igre iz djetinjstva s kojima su igrači odrasli. I to iznenađujuće sučeljavanje nevine dječje igre s nasilnom smrću jednostavno je natjeralo gledatelje da sjednu.

„Ljude privlači ironija da beznadni odrasli riskiraju svoje živote da bi pobijedili u dječjoj igri", rekao je u jednom intervjuu režiser serije Game Hwang Dong-hyuk.

"Igre su jednostavne i lake, pa se gledatelji mogu više usredotočiti na svakog lika, a ne na složena pravila igre."

Tu je i element nostalgije. Na primjer, izazov saća u Dalgoni u trećoj epizodi je nešto čega se većina Korejaca sjeća da su igrali dok su bili djeca.

U izazovu, igrači moraju pažljivo izrezati oblik s papira tankog lista slatkiša u obliku saća pomoću igle. Ako dobijete vrlo zamršen oblik i slatkiši puknu, gubite.

Jedan korisnik Twittera iz Koreje je napisao: "Squid Game me tjera da opet pojedem Dalgonu (slatkiš). Prošlo je 20 i nešto godina ... Mogu li se još uvijek kupiti? Mislim da ih ne mogu pronaći."

Likovi poput tebe i mene

Stručnjaci uspjeh emisije pripisuju i njenim likovima, od kojih su mnogi marginalizirani članovi društva. Iako su svi povezani velikim novčanim problemima, oni dolaze iz svih sfera života.

Glavni je, na primjer, nezaposleni muškarac s problemom kockanja koji se bori za to da stekne poštovanje od svoje porodice. Kroz igru upoznaje mladog sjevernokorejskog bjegunca s tragičnom pozadinom i pakistanskog radnika kojeg poslodavci maltretiraju.

Kim Pyeong-gang, profesorica globalnog kulturnog sadržaja na Univerzitetu Sangmyung, rekla je za BBC: "Čini se da ljudi, posebno mlađa generacija, koja u stvarnom životu redovno pati od otuđenja i ogorčenosti, suosjećaju s likovima."

Kao i njeni istočnoazijski susjedi, hiperkonkurentna priroda društva u Južnoj Koreji ostavila je mnoge razočaranim. Uprkos napornom radu, jednostavno nije moguće da svi dobiju najbolja mjesta na fakultetu ili dobre poslove.

Igre u seriji, koliko god bile smrtonosne, predstavljaju alternativni svijet koji se navodno temelji na fair-playu. Kao što jedan dužnosnik za igre u seriji kaže: "Svi sudionici u igri su jednaki. Ljudima koji su u vanjskom svijetu trpili nepravdu i diskriminaciju dajemo posljednju priliku da pobijede na poštenom takmičenju."

Crveno svjetlo, zeleno svjetlo

Zapadni mediji napravili su usporedbu između Igre lignje i Parazita, oskarom nagrađenog korejskog filma iz 2019. koji se također osvrnuo na razlike u bogatstvu i nepravednost društva.

No, u istočnoj Aziji gledatelji su istaknuli kako serija ima sličnosti s japanskim filmom As The Gods Will iz 2014. godine. Film je usmjeren na srednjoškolce, ali ima priču s kojom se lako poistovijetiti, a neki su čak optužili Igre lignje za plagijat.

Na primjer, As The Gods Will također prikazujetradicionalnu dječju igru "Crveno svjetlo, zeleno svjetlo". U jednoj od najpoznatijih scena iz Igre lignje, divovska djevojka robot svojim laserskim očima uočava igrače koji su izgubili u igri. Potom ih ubiju.

Međutim, režiser Hwang odbacio je optužbe, rekavši kako "nema veze" između te dvije serije, te da su paralele povučene samo zbog žanra predstave.

"Počeo sam planirati [Squid Game] 2008. godine, a scenarij sam počeo pisati 2009. godine ... sličnosti koje su istaknute potpuno su slučajne i nema kopiranja s bilo koje strane", rekao je.

U svakom slučaju, sva buka oko njegove serije dovela je do poziva za snimanje druge sezone. No, obožavatelji će na to možda morati dugo čekati.

"Nemam dobro razvijene planove za Squid Game 2", rekao je za Variety. "Prilično je zamorno razmišljati o tome."

federalna.ba/BBC

Igra lignje Netflix
Netflix stručnjak za umjetnu inteligenciju
0 28.07.2023 15:31
Pinokio Guillerma del Tora Walt Disney Disneyland Netflix film filmovi
0 14.12.2022 19:59
Harry&Meghan dokumentarac Netflix
0 08.12.2022 15:17