IGK traži sankcionisanje Nenada Stevandića
(Izvor: Ilustracija/IGK)

IGK traži sankcionisanje Nenada Stevandića

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu {BiH} Christiana Schmidta da upotrebom bonskih ovlaštenja sankcioniše Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

"Osnov za upotrebu bonskih ovlaštenja je stavljanje Stevandića na američku crnu listu jer je direktno odgovoran za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u bh. entitetu RS, čime se negiraju institucije države BiH, opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ozbiljno narušava mir i stabilnost u regiji. Drugi osnov za primjenu bonskih ovlasti je osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovjećnosti za vrijeme agresije na BiH."

Istovremeno IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića Tužilaštvu BiH.
"Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, već godinama se suočava sa optužbama vezanim za njegovu ratnu prošlost i ulogu u agresiji na BiH. IGK posjeduje dokaze o izvršenom ratnom zločinu i zločinu protiv čovjećnosti koji se prije svega ogledaju u učešću Stevandića, kao komandanta “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS) u Kotor Varoši u maltretiranju i prisilnom zatvaranju bošnjačkog stanovništva, vršenju racije po bošnjačkim kućama, grubom maltretiranju i odvođenju Bošnjaka u koncentracione logore smrti na području Kotor Varoša."

IGK još jednom upozorava Visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH da je država BiH napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz bh. entiteta RS. Kontinuirani udari Stevandića na državu BiH su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine bh. entiteta RS, što je direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH.

"Visoki predstavnik i Pravosudne institucije BiH su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja. Jer Stevandić zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim establišmentom uvode BiH u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju Stevandić i navedeni establišment mora biti spriječen, institucionalno od strane Visokog predstavika i pravosudnih institucija BiH."

O ovim aktivnostima IGK je već upoznao premijera Kanade, Vladu i Parlament Kanade i kanadske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kaže se u saopćenju.

federalna.ba/IGK

IGK Nenad Stevandić sankccije
helikopter gašenje požara Zukan Helez Nenad Stevandić prijetnje
0 23.07.2024 20:19
Siniša Karan Radovan Višković Nenad Stevandić Mreža
0 09.07.2024 21:29
Christian Schmidt Nenad Stevandić
0 03.07.2024 19:52
Natalija Trivić Nenad Stevandić Ujedinjena Srpska preletači
0 09.06.2024 19:10