Prilog: Miranda Fejzagić

IGES: 31 godinu od prijema u UN BiH na pola euroatlantskog puta

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost organizovao je u Sarajevu Konferenciju Srateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet, povodom 31. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

 

Teme eminentnog skupa, u čijem su radu učestvovali brojni međunarodni i domaći zvaničnici, vojni i politički eksperti te profesori, bile su bitne geopolitičke teme u kontekstu nove političke realnosti. Direktor Instituta za geopolitiku Adnan Kapo naglasio je značaj euroatlantskog puta za Bosnu i Hercegovinu, istakavši da NATO donosi sigurnost i stabilnost, a evropske integracije podstiču ispunjavanje ključnih kriterija, kako bi Bosna i Hercegovina dostigla standarde života u Evropskoj uniji:

„Evropska unija je skup zemalja u kojem vrijede demokratski i građanski principi. Bosna i Hercegovina je na mnogo polja suprotna tim standardima i mi trebamo da na tom putu euroatlantskih integracija poredamo te stvari, da usvojimo građanske principe, da usvojimo principe demokratije koji su, očigledno, narušeni, kao što javnost zna, iz mnogih razloga. BiH ima susjede, prije svega Srbiju, koja podržava određene stvari koje nisu dobre za BiH. Znamo da unutar BiH imamo političare koji non-stop pričaju o secesionizmu, apsolutno su protiv NATO puta i poprilično usporavaju evropski put.“

 

Bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović smatra da euroatlantski put štiti Bosnu i Hercegovinu od politika koje danas, mirnim sredstvima, nastoje realizovati ratne ciljeve, ali da je ona zaustavljena na tom putu i izvana i iznutra:

„BiH mora dobiti podršku, apsolutno, međunarodne zajednice, prije svega američke administracije i Evropske unije, da bi taj put bio što brži. Međutim, skeptik sam u odnosu na politike koje vladaju unutar BiH, pogotovo politika koje vladaju u regionu, jer smatram da se bivša Jugoslavija još uvijek nije raspala i da taj raspad lebdi još uvijek nad Bosnom i Hercegovinom, nad Crnom Gorom, nad Kosovom. I dok se taj krug ne zatvori u Srbiji, BiH neće moći ići bržim putem ka evropskim integracijama. Dakle, ključ rješenja je po meni u Beogradu. Beograd mora dići ruke od Bosne i Hercegovine.“

 

Zbog svega navedenog, trideset jednu godinu nakon prijema u Ujedinjene nacije, Bosna i Hercegovina je na pola puta ka euroatlantskim integracijama, smatra vojni analitičar Nedžad Ahatović:

„BiH bi trebala u narednom periodu, prije svega, da radi na jačanju svojih državnih institucija, kapaciteta općenito i da se to radi na, prije svega, poštivanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Počesto naše komšije govore o našem teritorijalnom integritetu, a izostavljaju državni suverenitet.“

 

U radu skupa, među brojnim drugim, učestvovali su i američki ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), šefica Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske Unije Oreli Valta, bivši član Predsjedništva BiH Ivo Komšić, predsjednik  Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i drugi.

 

članica Bosna i Hercegovina Ujedinjene nacije Federalni radio
sport Federalni radio
0 23.09.2023 23:38
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.09.2023 18:54
sport Federalni radio
0 23.09.2023 17:32
Vijesti u 12 Federalni radio
0 23.09.2023 14:16
sport Federalni radio
0 22.09.2023 23:58
Vijesti u 22 Federalni radio
0 22.09.2023 22:22