videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

Iftar sa porodicom Kusur i Šabanović: Običaji su se kroz desetljeća mijenjali, no svrha i smisao su ostali isti

Ekipa naše televizije u Posavini, iftar je dočekala u Odžaku, sa porodicom Kusur i Šabanović. Ova višečlana porodica s radošću čuva tradiciju muslimana. 

Mjesec ramazan je poseban mjesec za sve muslimane, tijekom kojeg se nastoje što više približiti Bogu kroz molitvu, post i traženjem oprosta. Obitelj Indire i Alije Kusur iz Odžaka nije izuzetak, kažu, postiti ramazan je tradicija njihove porodice.

„Postiti ramazan u našoj porodici je to bilo od malena. Ja kako znam za sebe nekako i postim. Vjerujem da je bilo malo našivanja, ono da malo ja postim pa da mi mama i babo završe za mene. Oduvijek porodično postim jer je to tradicija", kaže Amina.

„Ovaj mjesec je taj koji treba biti poseban mjesec gdje se više približimo Bogu svojim djelima", kazao je Alija Kusur.

A dobra djela u ramazanu se uvećavaju prema islamskom vjerovanju, pa je prilika da se prisjetimo onih u stanju potrebe, mladih, da spriječimo širenje mržnje, laži, da udjelimo sadaku, kaže Indira Kusur.

„Naravno, kod nas po našem učenju kažemo da početkom mjeseca ramazana Bog šejtane okuje. Kad nema te negativne energije onda su i naša srca mekša“

Indirin otac, sa sjetom govori o tome kako su se neki običaji kroz desetljeća mijenjali, no svrha i smisao su ostali isti. Ipak, neki običaji podjednako su zanimljivi kao što su i nekada bili. Naprimjer pucanje topa koje označava kraj posta i početak iftara.

„Ja sam kao dijete gledao, kuća mi je bila blizu džamije i top je pucao, komšija je pucao. To nisu sadašnji topovi."

Nakon što je pukao top i začuo se ezan s odžačke džamije bogata trpeza je bila spremna za posluživanje. Nekada hrane nije bilo u izobilju, prisjećaju se naši domaćini, jelo se skromnije, ali sa istom slašću. Za iftar domaćice pripremaju tradicionalnu trpezu na kojoj je između ostalog obavezna topa.

„Ide begova čorba, pa onda ja kažem mantije koje sam spremala na posavski način, sirnica, malo mesa, malo desert. Tu je i baklava sa suhim šljivama, tu je i medena torta.“

„Starinska jela se jela, nije se jelo ko sad. Sad je modernije, drugačije je i spremanje i sve. Prije nije toliko bilo, neimanje bilo, nije toliko hrane bilo ko sad što se ima svega", priča Ismeta Šabanović.

Još jedan dan posta je iza njih, a izlaskom sunca će ponovo zapostiti i tako do Ramazanskog bajrama. Blagodat posta je višestruka, ali najvažnije je da naša srca budu otvorena i čista, prema porodici, komšijama i prijateljima poručuju naši domaćini.

federalna.ba

Odžak iftar
vojni muftija iftar
0 20.03.2024 21:58
Musa Ćazim Ćatić Odžak
0 13.03.2024 19:07
Gaza iftar pomozi.ba
0 13.03.2024 12:02
Niti duše posavske Odžak Ružica Sarić-Šušnjara
0 01.02.2024 19:42
Granična policija Bosne i Hercegovine Odžak
0 20.12.2023 14:05