IFRC: U Evropi dupli standardi u tretmanu izbjeglica iz Ukrajine i drugih dijelova svijeta
(Izvor: EPA/SALVATORE DI NOLFI)

IFRC: U Evropi dupli standardi u tretmanu izbjeglica iz Ukrajine i drugih dijelova svijeta

Predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC), Francesco Rocca, izjavio je danas da je brzo prihvatanje Ukrajinaca koji bježe od ruske agresije, pokazalo "duple standarde" Evrope koja drugačije tretira izbjeglice koje bježe od nasilja u Africi, na Bliskom Istoku i u drugim dijelovima svijeta.

"Ima duplih standarda. To je evidentno. Ne možemo da poreknemo to kada se radi o traženju zaštite", rekao je Rocca novinarima.

Rocca je izjavio da smatra da nema nikakve razlike između nekoga ko bježi iz Donbasa ili od ekstremističke grupe Boko Haram u Nigeriji, te bi "oni koji bježe od nasilja, oni koji traže zaštitu, trebalo bi da budu tretirani na isti način".

Rocca čija organizacija funkcioniše u 192 zemlje i ima oko 15 miliona volontera, naglasio je da je "moralni imperativ" pomoći ljudima da pobjegnu od nasilja i nemira.

Istakao je da je "politički, javni i humanitarni odgovor na ukrajinsku krizu pokazao šta je moguće kada su na prvom mjestu humanost i dostojanstvo, kada postoji globalna solidarnost".

"Nadali smo se da će ukrajinska kriza biti prekretnica u evropskim migracionim politikama, ali, nažalost, to se nije dogodilo", dodao je on jer Evropska unija i dalje ima različit pristup migracijama na granicama sa Ukrajinom i na granicama u Sredozemlju.

Iz Ukrajine je tokom ruske invazije od 24. februara izbjeglo više od šest miliona ljudi, a Poljska je prihvatila najviše - oko 3,3 miliona.

S druge strane, naveo je Rocca, izbjeglice iz drugih dijelova svijeta i dalje ginu i trpe nasilje u pokušaju da dođu do osnovnih socijalnih usluga.

Od 2014. godine više od 48.000 izbjeglica je nestalo ili nastradalo u moru, putujući ka EU.

Oni koji uspiju da dođu do Italije, Grčke ili Španije budu smještani u kampove gdje dugo čekaju odluke o azilu koji zatraže.

"U Evropi postoji veliko srce i duša, jer je zajednica u Evropi širom raširenih ruku primila milione Ukrajinaca za nekoliko dana. Dakle, lažu o prijetnji koja dolazi sa Sredozemnog mora, kada je riječ o nekoliko hiljada ljudi", rekao je predsjednik IFRC i dodao da etničko i nacionalno porijeklo ne treba da odlučuje o spašavanju života.

federalna.ba/Beta

Ukrajina izbjeglice Crveni krst
Boršč supa Ukrajina UNESCO popis ugrožene baštine
0 01.07.2022 19:27
Ukrajina EU Ursula von der Leyen
0 01.07.2022 13:15
Odesa Ukrajina napad
0 01.07.2022 08:11
Volodymyr Zelensky Ukrajina izvoz struje
0 01.07.2022 07:38
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13
Ukrajina Sirija
0 30.06.2022 17:15