Identifikovana izraelska vojnička puška kojom je mogla biti ubijena novinarka
(Izvor: Getty Images)

Identifikovana izraelska vojnička puška kojom je mogla biti ubijena novinarka

Izraelska vojska je identifikovala vojničku pušku iz koje je mogla biti ubijena novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh, ali u to ne može biti sigurna dok palestinska strana ne preda metak na analizu, rekao je danas jedan vojni zvaničnik.

Ta njegova izjava predstavlja mali znak napretka u istrazi ubistva poznate novinarke, ubijene 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski zvaničnici i novinari koji su bili sa Abu Akleh rekli su da su je ubili izraelski vojnici razmješteni u blizini.

Izraelska vojska je saopštila da je novinarka pogođena tokom sukoba između vojnika i naoružanih Palestinaca i da ne može da utvrdi ko je ispalio fatalni metak bez odgovarajuće analize.

Izraelski zvaničnici su pozvali na zajedničku istragu, ali su Palestinci to odbili, rekavši da ne vjeruju Izraelu. Palestinci kažu da vode sopstvenu istragu i da su spremni da sarađuju sa bilo kojom zemljom osim s Izraelom.

Izraelski vojni zvaničnik je naglasio da iako izvor pucnja još nije jasan pronađeno je oružje koje je moglo biti korišteno u razmjeni vatre u blizini novinarke.

On je ponovio poziv Palestincima da predaju metak kako bi izraelska strana mogla da ga uporedi sa puščanom cijevi.

Rezultati preliminarne istrage koje je izraelska vojska objavila prošle nedjelje pokazuju dva moguća uzroka smrti novinarke.

Po jednom scenariju nju je mogao pogoditi palestinski metak tokom žestoke razmjene vatre s izraelskom vojskom.

Po drugom mogao ju je pogoditi izraelski vojnik iz vojnog vozila, na koje su pucali Palestinci.

U prošli petak je palestinski javni tužilac rekao da su novinarku ubili namjerno izraelski vojnici i da će se istraga nastaviti.

U međuvremenu je jedna nezavisna holandska kompanija sprovela sopstvenu analizu video snimaka i materijala sa društvenih mreža i objavila da početni rezultati podupiru izjave palestinskih svjedoka da je Abu Akleh ubijena izraelskom vatrom.

Smrt novinarke izazvala je osude u cijelom svijetu, a izraelska policija je uveliko kritikovana zato što je na njenoj sahrani gurala i tukla ožalošćene.

federalna.ba/Beta-AP

Izrael novinarka