Identifikovan i lišen slobode osumnjičeni za prijetnje premijeru Kantona Sarajevo

Identifikovan i lišen slobode osumnjičeni za prijetnje premijeru Kantona Sarajevo

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo obaviještena je jučer, 30.11., da je Vlada Kantona Sarajevo zaprimila pismenu pošiljku u kojoj se nalazilo pismo prijetećeg sadržaja upućenog premijeru Kantona Sarajevo, Edinu Forti i njegovoj porodici.

O sadržaju navedenog pisma upoznata je dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja je tom prilikom navedeno djelo okvalifikovala kao krivično djelo iz člana 183. KZ FBIH (Ugrožavanje sigurnosti), te su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzeli intenzivne mjere i radnje na identifikaciji i pronalasku izvršioca ovog krivičnog djela.

U saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a SBK, identifikovan je i pronađen osumnjičeni, a radi se o E. Đ. rođen 1953.g. u mjestu Preočica, općina Vitez, gdje je i nastanjen, te je danas u popodnevnim satima isti lišen slobode.

Po prethodno pribavljenoj naredbi dežurnog sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće i vozila koji su vlasništvo osumnjičenog, na području Viteza, kojom prilikom su pronađeni i uz izdatu potvrdu privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom, i to: jedna automatska puška sa pripadajuća dva okvira i municijom, zatim jedan papir formata A4 sa ispisanim prijetećim sadržajem i jedan mobilni telefon.

Lice lišeno slobode je predato u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo i nad istim će se, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastaviti kriminalistička obrada u cilju dokumentovanja izvršenog krivičnog djela i utvrđivanja motiva istog, saopćeno je iz MUP-a KS.

federalna.ba

Kanton Sarajevo Edin Forto
Edin Forto Vijeće ministara BiH Darja Softić -Kadenić
0 24.01.2023 16:02
Kanton Sarajevo povećanje plata budžetski korisnici
0 19.01.2023 18:52
Kanton Sarajevo poplave Civilna zaštita
0 18.01.2023 22:10