videoprilog Mujesire Purić (Dnevnik 2)

Iako s nepovjerenjem, porodilje pozitivno iznenađene potezom vlasti ZDK-a

Skupština ZDK-a usvojila je rebalans budžeta. 11 miliona maraka usmjereno je za isplatu porodiljskih naknada. Opći trend je da se većina porodica odlučuje, zbog egzistencijalnih, za jedno ili nijedno dijete. Veće naknade za porodilje jedna su od mjera kojima vlasti pokušavaju potaknuti natalitet. Ovakvu mjeru ranije je donijela i vlast u KS-u.

Gabrijela Martić, buduća mlada majka, u oktobru očekuje svoje prvo dijete. U porodici u kojoj radi samo suprug brojna su pitanja koja su ih brinula – hoće li jedna plaća biti dovoljna da bebi osiguraju sve što joj je potrebno, a to su pelene, adekvatna ishrana, ostale higijenske potrepštine... Iako s nepovjerenjem, pozitivno je iznenađena posljednjim potezom vlasti ZDK-a.

Prema podacima Zavoda za statistiku, posljednji put u Federaciji BiH prirodni priraštaj bio je pozitivan 2012. godine. Ako uporedimo sa 2021. godinom, manje je 4.599 živorođene djece. U posljednjih 10 godina u ZDK-u slika nešto bolja. Broj stanovnika je smanjen za 11.279. Broj živorođene djece u prošloj godini u odnosu na 2012. manji je za 16.7 %. Na pad nataliteta utjecali su brojni faktori, među kojima su najznačajniji ekonomsko stanje, socijalni status stanovništva, migracija i drugi.

Od septembra sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, dobijat će mjesečno po 1.000 maraka. Rebalansom budžeta za ovu namjenu do kraja godine bit će izdvojeno 11 miliona maraka.

“Dosad su zaposlene porodilje imale 80%, što se finansiralo iz budžeta Ministarstva. Nezaposlene su imale tri prava koja smo mi finansirali - jednokratna novčana pomoć, oprema novorođenčeta i prehrana djeteta do šest mjeseci”, navodi ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i raseljene osobe Azra Šabanović.

Iz februara 2020. pamtimo slike protesta porodilja koje su jedino na taj način mogle izboriti redovnu isplatu minimalnih naknada. Danas je isplata naknada redovna, iako u većini slučajeva nije dovoljna. Novim propisima bez diskriminacije majki – za sve jednaka prava. Ohrabruje činjenica da će naknada biti veća nego što je u većini slučajeva puna plaća, naročito u trgovinama i tekstilnoj industriji, gdje su zaposlene uglavnom žene.

Ivana Vasić je zaposlena buduća porodilja: “Imam sreću da radim u stabilnoj firmi. Naročito je važno za nezaposlene majke, kao i zaposlene majke koje rade u manje stabilnim firmama ili nemaju stabilne ugovore, koje se možda plaše da će ostati bez posla jer su ostale u drugom stanju”.

Ohrabruje činjenica da ovo nije samo jednokratna podjela novca koje smo navikli gledati svake dvije godine. Vlada ZDK-a utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim se ujednačava pravo žena – majki, zaposlenih i nezaposlenih, što je znatno povoljnije u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje. Zakonom je predviđeno da se naknada uvećava za 20% za majke koje rode blizance, ali i za svako treće i sljedeće rođeno dijete. Koliko će zaista primjena zakona utjecati na povećanje nataliteta, a u konačnici i na blagostanje žene, majke i cijele porodice - vidjet ćemo za nekoliko godina.

federalna.ba

porodilje rodilje naknade ZDK
ZDK skraćeni postupak Zakon o plaćama i naknadama
0 22.05.2024 13:29
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
ZDK nastavni program tržište rada
0 20.05.2024 18:26
ZDK Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zloćudni tumor kože pregledi
0 17.05.2024 08:20