Iako je kalendarski proljeće, snijeg u aprilu prekrio ulice Sarajeva

Sniježne padavine zahvatile su područje cijele Bosne i Hercegovine i iako je kalendarski nastupilo proljeće temperature su se jutros spustile i ispod nule.

Snijega ima na cestama i u gradskim područjima. Snijeg je počeo padati u subotu u poslijepodnevnim satima. Najviše padavina registrovano je na području Hercegovine i centralne, sjeverozapadne i sjeverne Bosne.

Tako je u Mostaru zabilježeno 30 milimetara padavina po metru kvadratnom, u Bugojnu 29, Mrkonjić-Gradu 28, Banja Luci 25, na Čemernu 24 i u Han Pijesku po 24, Livnu i Doboju po 22, a Sarajevu 21 milimetar padavina po metru kvadratnom.

U Gradačcu i Sanskom Mostu je registrovano po 18 milimetara padavina po metru kvadratnom, Bihaću 17, Zenici i Višegradu po 16, na Sokocu 15, Bijeljini 14, Gacku devet, Prijedoru osam, Bosanskom Novom i Neumu po sedam, Trebinju tri i u Bileći svega dva milimetra padavina po metru kvadratnom.

Nove padavine uzrokovale su porast vodostaja pojedinih rijeka u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak se u Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme, a u Bosni sa umjerenom oblačnosti.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus četiri i jedan stepen Celzijusa, na jugu zemlje do šest stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16 stepeni Celzijusa.

Pretežno sunčano vrijeme prognozira se u Bosni i Hercegovini u utorak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 stepeni Celzijusa.

U srijedu u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između jedan i pet stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do osa stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 stepena Celzijusa.

federalna.ba/AA

snijeg