videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Iako je BiH u vrhu po smrtnosti, o covid propusnicama se još ne raspravlja

Epidemiološka situacija se i dalje ne smiruje. BiH je u samom je vrhu zemalja koje prednjače po broju smrtnosti od covida-19. Mnoge međunarodne zemlje uvele su covid-propusnice. Međutim, kod nas se o tome još ne raspravlja.

Većina građana Republike Srpske smatra da su nam covid-propusnice prijeko potrebne.

A, saglasni su i u UKC-u - covid-propusnice bi sigurno motivisale građane da se vakcinišu.

„A možda i natjeraju da se vakcinišu i da se pridržavaju mjera i sigurno je to već dokazano u mnogim državama da covid-propusnice smanjuju veliki broj oboljenja“, ističe Vlado Đajić, direktor banjalučkog UKC-a.

Građani koji su primili prve dvije doze vakcine shvataju značenje vakcinacije, navode iz Inistituta za javno zdravstvo RS-a.

„Moram skrenuti pažnju da je mala zainteresovanost onih koji se do sad nisu vakcinisali, da svega nekoliko stotina u jednom danu ljudi dobije prvu dozu vakcine za covid-19 u cijeloj Republici Srpskoj. Tako da je to neki minimum. I jako sporo, slabo napredujemo sa tim nekim ukupnim obuhvatamo“, navodi Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Da se ne bi uvodile rigoroznije mjere, struka upozorava i apeluje da se građani vakcinišu i da je prioritet u ovom trenutku prva i druga doza vakcine.

federalna.ba

koronavirus