IAEA upozorava da Iran odugovlači s informacijama o nuklearnim aktivnostima
(Izvor: Reuters)

IAEA upozorava da Iran odugovlači s informacijama o nuklearnim aktivnostima

Čelnik nadzornog tijela Ujedinjenih naroda za atomsku energiju rekao je u utorak da Iran odugovlači s informacijama o česticama uranijuma pronađenim na starim neprijavljenim lokacijama u zemlji, što povećava izglede za konflikt po tom pitanju u junu.

Pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama na čekanju su od marta, uglavnom zbog insistiranja Teherana da Washington ukloni Korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC), svoje elitne sigurnosne snage, s liste stranih terorističkih organizacija (FTO).

Iako nije dio nuklearnog sporazuma, jedno pitanje koje je izazvalo napetost i nepovjerenje između Teherana i Zapada bio je zahtjev Irana za zatvaranjem istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju o česticama uranijuma pronađenim na tri naizgled stare, ali neprijavljene lokacije.

Ti podaci sugeriraju da je Iran tamo imao nuklearni materijal koji nije prijavio agenciji, javlja Reuters.

Iran i IAEA dogovorili su 5. marta tromjesečni plan za niz razgovora nakon čega će šef IAEA Rafael Grossi "izvijestiti o svom zaključku do sastanka Upravnog odbora (IAEA)" u junu 2022.

Međutim, zapadne diplomate su rekle da nema mnogo znakova da je Teheran dao zadovoljavajuće odgovore IAEA-i.

federalna.ba/Fena

Iran IAEA