I u Rusiji otkriveni prvi slučajevi omikron varijante koronavirusa
(Izvor: AA/Arhiva)

I u Rusiji otkriveni prvi slučajevi omikron varijante koronavirusa

Ruske zdravstvene vlasti objavile su u ponedjeljak da su potvrđena prva dva slučaja omikron varijante koronavirusa u Rusiji kod putnika koji su se vratili iz Južnoafričke Republike.

Agencija za sanitarnu bezbjednost Rospotrebnadzor saopštila je da je na testiranju na COVID-19 bilo pozitivno deset osoba koje su se vratile iz Južnoafričke Republike, a da je nova varijanta do sada potvrđena u dva slučaja, dok se ostali uzorci ispituju.

Saopšteno je da se svi koji su se proteklih dana vratili iz Južnoafričke Republike nalaze u karantinu, a putnici koji su bili pozitivni na koronavirus su hospitalizovani.

Rusija je ograničila ulazak za sve strance koji putuju iz država južne Afrike, a od četvrtka svi ruski državljani koji se vraćaju iz Južnoafričke Republike ili susjednih zemalja moraju na 14 dana u karantin.

Rusija je u petak registrovala 32.136 novih slučajeva koronavirusa i 1.184 smrtna slučaja. Državna radna grupa za koronavirus objavila je da je zabilježeno ukupno više od 9,8 miliona infekcija i 282.462 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

federalna.ba/AA

Rusija koronavirus