I u grčkoj Sepoliji proslavljena titula Bucksa i Antetokounmpoa
(Izvor: AP)

I u grčkoj Sepoliji proslavljena titula Bucksa i Antetokounmpoa

Najvjerniji navijači Giannis Antetokounmpo proslavili su rano jutros pobjedu Milwaukeeja u velikom finalu NBA lige u Sepoliji, gradu u blizi Atine u kojem je grčki košarkaš odrastao.

Manje od minuta prije kraja utakmice, vlasnik kafića Kivotos Yiannis Tzikas je već postavljao plastične čaše pune šampanjca.

"Gotovo je. Niko sada ne može da preokrene ovu utakmicu", rekao je Tzikas.

Tzikas vodi kafić u kojem je Antetokounmpo uzimao sendvič i sok na putu na trening u Sepoliji, starom fabričkom gradu koji je dugo bio dio Atine.

Rano ujutru u srijedu Tzikas je otvorio kafić kako bi sa još desetak navijača ispratio šestu utakmicu finala NBA lige u kojem je Milwaukee pobijedio Phoenix sa 105:98 i tako stigao do prve titule poslije 50 godine.

Antetokounmpo je utakmicu završio sa 50 poena, 14 skokova i pet blokada i proglašen je najkorisnijim igračem finalne serije.

"Ovo je Giannisov trenutak. Zaslužio je i ponosni smo na njega", rekao je Tzikas djelivši piće navijačima koji su se okupili u 4.00 ujutru kako bi gledali utakmicu. Navijači u kafiću bili su smrknuti tokom prvog poluvremena dok je Phoenix vodio, ali je ova mala grupa "oživjela" kako je Sunce počelo da izlazi u Grčkoj.

"Giannis je ovoj generaciji vratio sportske uzore. On više nije Giannis iz Sepolije, on je Giannis cijelog svijeta, nadahnuće mnogim ljudima", rekao je Hager Kyriacos.

Dresovi i košarkaške lopte s autogramima zvijezde Bucksa izloženi su u ovom kafiću koji se nalazi samo nekoliko ulica od mjesta gdje su braća Antetokounmpo odrastala sa roditeljima.

Tzikas je rekao da Giannis uvijek svrati u kafić kada posjeti Grčku, dodajući da ga slava nije promijenila.

"Uvijek je bio skroman i pristojan, nikad nije zaboravio odakle je počeo. Mnogo toga je bilo protiv njega. Bio je siromašan, imao je drugačiju boju kože od nas ostalih i uspio je. Za sve su zaslužni on i njegova porodica. Vjerovao je u svoj san i ostvario ga je", rekao je Tzikas.

Po završetku utakmice oglasio se i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. On je na Twitteru napisao: "Nevjerovatni Giannis. Grci slave".

federalna.ba/Beta

Grčka Proslava Giannis Antetokounmpo
Južna Koreja Grčka Olimpijske igre rasizam komentator
0 27.07.2021 17:49
Grčka Bosna i Hercegovina donacija AstraZeneca cjepivo
0 14.07.2021 13:10
Grčka donacija BiH AstraZeneca
0 13.07.2021 10:15
pandemija koronavirus Grčka Covid19 restrikcije
0 12.07.2021 21:08
požar šuma Grčka Evija
0 10.07.2021 18:42