(Izvor: Fena/ Arhiv)

I u Brčkom zahtjev za smjenu gradonačelnika

Grupa od sedam bošnjačkih poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH podnijela je zahtjev za razrješenje aktuelnog gradonačelnika Zijada Nišića, zbog, kako je rečeno danas na konferenciji za novinare, inertnosti Vlade i gradonačelnika Nišića u rješavanju brojnih pitanja, prije svega realizacije ranije započetih projekata.

Kako je rečeno, novi kandidat za gradonačelnika je poslanik Abdulah Iljazović, koji je uskratio podršku Nišiću sa kojim je stranački kolega.

- Postoji više razloga za nezadovoljstvo radom gradonačelnika. Nišić se ponašao kao da je natjeran da bude na toj funkciji i njegova nevoljnost za radom i promjenama dovelo je do toga da pokrenemo ovu inicijativu - naveo je Iljazović dodajući da je glavni razlog neispunjavanje njihovog zahtjeva za smjenom šefa kabineta gradonačlenika i neiuspunjavanja uslova o daljnjoj podršci.

Iljazović smatra da koalicija koja je funkcionisala do sada u Distriktu, na čelu sa gradonačelnikom Nišićem, nije zaživjela do kraja i da su se pojedinci bavili politikom i promjenama "rekreativno".

- Nisam ni vidio želju kod koalicionih partnera da promjene i ono što smo se dogovorili. Djelovanje u takvoj koaliciji je bilo jako loše za sistem. Bilo je sporova oko kadrova iako nisu radili dobro svoj posao. Ja sam insistirao da postavimo profesionalce na mjesta gdje su drugi postavljali stranačke kadrove - rekao je Iljazović, dodajući da nova koalicija može u svojim namjerama u Distriktu uspjeti.

On je rekao da je mnogo članova Stranke za BiH napustilo stranku upravo zbog nezadovoljstva radom i djelovanjem.

- Nama je potreban gradonačelnik koji neće spavati 30 minuta dnevno na svom poslu. Potreban je čovjek koji će raditi svoj posao i koji se ne žali po čitav dan zato što je tu i koji nije natjeran da to bude - naglasio je Iljazović dodjaući da je Zijad Nišić imenovan da bude gradonačelnik svih građana a ne samo određene grupe ljudi.

Poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH i dugogodišnji član Stranke za BiH Bahrija Ribić koji je pored stranačkog kolege Abdulaha Iljazovića uskratio podršku gradonačelniku Nišiću i priklonio se podnosicima prijedloga za smjenu Nišića na čelu sa OO SDA Brčko rekao je da se na taj korak odlučio iz više razloga navodeći kao ključni neravnomjerno raspoređivanje budžetskih sredstava mjesnim zajednicama u Distriktu.

Bivši gradonačelnik Brčkog i predsjednik OO SDA Brčko Esed Kadrić, koji je prije pet mjeseci glasovima između ostalih i poslanika Stranke za BiH smijenjen sa te funkcije rekao je novinarima da je stekao utisak da sadašnji gradonačelnik neposjeduje volju da radi svoj posao priželjkujući da mu mandat samo tako prođe.

On je rekao da sistem poslije njegove smjene stihijski funkcioniše i da treba dati priliku onim ljudima koji žele da rade te osigurati bolje uslove za funkcionisae sistema.

Podnosioci zahtjeva za razrješenje aktuelnog gradonačelnika Nišića u narednih nekoliko dana će o podršci toj inicijativi  razgovarati sa predstavnicima iz reda druga dva naroda te su naveli da za smjenu gradonačelnika imaju podršku dovoljnog broja poslanika.

federalna.ba/Fena

Brčko distrikt BiH gradonačelnik smjena
Brčko Brčko distrikt BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2023 21:42
Rishi Sunak smjena ministrica unutrašnjih poslova
0 13.11.2023 10:36
SAD izbori guverner Sudija gradonačelnik
0 07.11.2023 09:08