I pored privredne krize talibani ne daju ženama da rade
(Izvor: Aamir Qureshi/AFP/Getty)

I pored privredne krize talibani ne daju ženama da rade

Talibani su zatražili od žena zaposlenica u afganistanskom ministarstvu finansija da pošalju muškog rođaka da radi njihov posao godinu dana nakon što je radnicama u javnom sektoru zabranjen rad u vladi i rečeno im je da ostanu kod kuće.

Žene koje su radile na državnim položajima poslane su kući s posla nedugo nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021., a primale su znatno smanjene plaće da ne rade ništa. Ali nekoliko je žena reklo Guardianu da su primile slične pozive od talibanskih dužnosnika koji su tražili da im preporuče muške rođake jer se "opterećenje ureda povećalo i trebaju zaposliti muškarca umjesto nas", kaže jedna od njih koja je to i učinila i koja ne želi da njen identitet bude otkriven.

Sima Bahous, izvršna direktorica UN Women, rekla je u maju: “Procjenjuje se da trenutna ograničenja zapošljavanja žena rezultiraju neposrednim ekonomskim gubitkom do 1 milijarde USD – ili do 5% BDP-a Afganistana. "U zemlji vlada gotovo univerzalno siromaštvo", dodala je. “Cijela jedna generacija je ugrožena nedostatkom hrane i pothranjenošću.”

Maryam (nije njeno pravo ime), 37, primila je poziv iz odjela za ljudske resurse afganistanskog ministarstva finansija, gdje je radila više od 15 godina. Ona priča: “Zamoljena sam da predstavim muškog člana porodice koji će me zamijeniti u ministarstvu, kako bih mogla biti otpuštena s posla.” Maryam, koja ima magisterij iz poslovnog menadžmenta, dok joj glas podrhtava od bijesa kaže da se 15 godina trudila da u tom ministarstvu dođe do mjesta šefice odjela. "Kako mogu jednostavno predstaviti nekoga da me zamijeni?" pitala je. “Bi li mogao toliko godina raditi jednako učinkovito kao ja?

“Ovo je teška i tehnička pozicija za koju sam se školovao i za koju imam godine iskustva. Čak i da on na kraju može raditi isti posao, što bi se dogodilo sa mnom?

“Otkako su došli (na vlast), talibani su me degradirali i smanjili moju platu sa 60.000 Afganistana (oko 1330 KM) na 12.000 AFN. Ne mogu priuštiti ni školarinu svog sina. Kad sam to dovela u pitanje, službenik mi je grubo rekao da izađem iz njegove kancelarije i rekao da se o mom degradiranju ne može pregovarati.” Nekoliko pokušaja Guardiana da zatraži odgovor i pojašnjenje od talibanskih dužnosnika u ministarstvu ostalo je bez odgovora. Nije jasno jesu li žene iz drugih državnih odjela također zamoljene da pošalju muške rođake da obave njihov posao. Međutim, Maryam je rekla da zna za najmanje 60 kolegica iz odjela finansija koje su primile slične pozive.

"Talibani imaju historijat eliminiranja žena, tako da ovo nije iznenađujuće niti novo", rekao je Sahar Fetrat, pomoćnica istraživača u odjelu za ženska prava pri Human Rights Watchu (HRW), koji je opsežno dokumentirao talibanske zločine nad ženama otkako su preuzeli Afganistan.

U ovogodišnjem izvještaju HRW je istraživao gubitak radnih mjesta i sredstava za život žena u pokrajini Ghazni od augusta 2021., kada su talibani preuzeli vlast u Kabulu. “Gotovo sve ispitane žene koje su prethodno imale plaćeni posao izgubile su posao”, rekla je jedna ispitanica u izvještaju.

“Samo zdravstvene djelatnice i učiteljice mogu ići na posao. Žene koje rade na drugim poslovima sada su prisiljene ostati kod kuće.” Fetrat kaže: “Unutar talibanske mizoginije, žene pripadaju muškarcima, kao vlasništvo i objekt koji predstavlja čast porodice. “Stoga, u nekim slučajevima kao što je ovaj, daju ženske poslove i titule muškim rođacima žena, a u drugim slučajevima poput hidžaba, kažnjavaju bliske muške rođake žena zbog javnog ponašanja i odijevanja”, dodala je, pozivajući se na raniju zabranu koja kriminalizira žensku odjeću. Prema dekretu, izdanom u maju, muški "čuvari" žena koji se pojavljuju u javnosti "nepokrivene" bili bi kažnjeni novčanom kaznom i kaznom zatvora za prekršaj.

Fetrat je kazala da su ove politike nametnule nove standarde “štetnog ponašanja u društvu, a to je normalizacija objektivizacije žena. Ima jasnu poruku za muškarce, a posebno mlađe muškarce, da oni 'posjeduju' žene u svojim porodicama i da moraju djelovati kao moralni autoritet i aktivno nadzirati ponašanje žena.”

Maryam i njene kolege mobiliziraju se kako bi protestovali protiv talibanske politike. “Ne prihvatamo njihovu naredbu i pokušat ćemo ih natjerati da je promijene”, rekla je.

“Napravili smo grupu službenica ministarstva. Sada pregovaramo i demonstrirat ćemo ako nas ne čuju”, dodala je i pozvala međunarodnu zajednicu na podršku i solidarnost.

Zemlja je zahvaćena teškom privrednom i humanitarnom krizom. Prema podacima UN-a, 20 miliona ljudi sada se suočava s akutnom glađu, više od 9 miliona raseljeno je otkako su talibani preuzeli vlast, a teška suša utjecala je na poljoprivredu.

federalna.ba/The Guardian

talibani Afganistan žene posao