videoprilog Damire Ibranović (Federacija danas)

I dalje je najveća kočnica neravnomjerna distribucija vakcina

Vakcinacija u svijetu traje već nekoliko mjeseci, ali ne baš po planu. Pojavilo se mnogo problema u tom procesu - od usporene proizvodnje i distribucije, preko nuspojava nakon vakcinacija pojedinim vakcinama, pa do otežanih procedura kupovine, kao u našoj zemlji. Ipak, postoje i svjetliji primjeri, što je ohrabrujuće u situaciji u kojoj se, već više od godinu nalazi cijeli svijet.

Izrael se pozicionirao kao šampion u imunizaciji, kako je rekao premijer Benjamin Netanjahu. Ta zemlja je prva ukinula zatvaranje nakon početka vakcinacije i njeni stanovnici su prvi osjetili šta znači povratak pretpandemijskom životu, nakon što je obje doze primilo oko 57 posto građana.

“Prije nego što smo počeli vakcinaciju, bili smo svjesni da imamo sjajan zdravstveni sistem koji će moći obaviti vakcinaciju za tili čas. I oni, zaista, rade fantastičan posao. Nismo imali nikakvu predstavu kakav će biti odgovor populacije. Ovo je nova vakcina, ali su reakcije nevjerovatne”, kazao je Netanjahu.

Prije nekoliko dana i Britanci su ponovo osjetili slobodu. Mjesta u ugostiteljskim objektima su rezervisana mjesecima unazad. Ta zemlja prešla je prag od 50 posto vakcinisanih, odnosno 32 miliona ljudi. Preko Atlantika, u Sjedinjenim Državama vakcinisano je više od 200 miliona ljudi. Ispunjen je prvobitni plan predsjednika Joea Bidena, da se za 100 dana vakciniše 100 miliona građana, a za narednih 100 cilj je vakcinisati još 200 miliona.

“Poruka mladima je da na vakcinu gledaju kao na kartu za slobodu. Ovo je vaša karta za posjetu baki, za putovanja, za sve svakodnevne stvari”, riječi su Mikea DeWinea, guvernera Ohioa.

Evropska unija kaska za svojim planom vakcinacije, mahom zbog sigurnosnih problema, ali i distribucije AstraZenecine vakcine. Do sada je vakcinisano samo 16,5 posto građana u zemljama članicama. Njemačka, Francuska i Italija imaju zanemarive procente imuniziranih, a države koje se ističu unutar Unije su Mađarska sa 30 posto, te Finska i Estonija sa 20, odnosno 19 posto vakcinisanog stanovništva.

“Postigli smo nešto veoma značajno, 2 i po miliona naših sugrađana je vakcinisano. Već godinu živimo u uvjetima poput ratnih, s policijskim satom i zabranama. Virus nam je objavio rat i jedino oružje koje nam može donijeti pobjede u tom ratu je vakcina. Mađarska može biti i bit će evropska zemlja u kojoj su svi primili vakcinu u najkraćem mogućem roku”, poručio je premijer Mađarske Viktor Orban.

Rusija i Kina, zemlje koje su cijeli svijet snabdjele stotinama miliona vakcina, imaju niske procente vakcinisanih građana, koji iznose po 6 posto. Što se tiče regije, uvjerljivo prednjači Srbija, čijih je 2,9 miliona građana primilo bar jednu dozu, te su vakcinisali oko 40 hiljada stranih državljana. Širom svijeta, prema posljednim dostupnim podacima, 154 zemlje su nabavile više od 797 miliona doza, što je dovoljno za imunizaciju tek 5,2 posto svjetske populacije. I dalje je najveća kočnica u ovom procesu neravnomjerna distribucija vakcina, pri čemu bogate zemlje imaju i viška - Izrael je osigurao 7 puta više vakcina nego što je potrebno, a siromašne zemlje ne mogu doći do potrebnih količina da bi spasile svoje stanovništvo.

 

federalna.ba

imunizacija vakcinacija vakcinisanje cijepljenje
Kantonalna bolnica Zenica Dijalizni centar vakcinacija
0 17.05.2021 19:57
Njemačka koronavirus pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Covid19
0 17.05.2021 19:15
Olimpijski komitet vakcinacija
0 17.05.2021 11:20
vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Srbija pandemija koronavirus Covid19 virus
0 16.05.2021 16:07
vakcinacija vakcinisanje cijepljenje
0 16.05.2021 12:52