videoprilog Adle Dizdar Hodžić (Federacija danas)

I dalje bez trajnog rješenja za deponiju Uborak

Članovi građanske inicijative „Jer nas se tiče“ iz Mostara od Kantonalnog su suda u Sarajevu zatražili poništenje rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se odobrava Plan prilagođavanja za deponiju Uborak-Buđevci.

Taj plan trebao je biti prvi korak u procesu zatvaranja i izmještanja regionalne deponije s Uborka kod Mostara na drugu lokaciju – što okupljeni u inicijativu Jer nas se tiče traže već godinama, tvrdeći da je aktuelni dosegao svoj maksimum, te da ne radi po propisima.

Umjesto toga, upozoravaju iz Incijative, sporno rješenje ne da ne uvjetuje ili naređuje zatvaranje, nego se njime stvorio prostor za dodatno proširenje postojeće deponije. Uborak je regionalna deponija koja je davno popunjena, a za koju se trajno rješenje ne nalazi.

Kad je na posljednjoj sjednici Gradskom vijeću podnosio izvještaj o radu za prošlu godinu, gradonačelnik Mostara Mario Kordić otkrio je kako najviše žali što im nije mogao prezentovati konačno rješenje za problem deponije Uborak.

"Pokušavamo nešto shodno dozvolama koje imamo na lokalitetu raditi kako bismo barem dijelom to sanirali, međutim, bez famozne okolinske dozvole i uz opstrukcije inicijative ne možemo početi ozbiljan posao gore", kaže Kordić.

Inicijativa koju spominje okuplja građane – ponajviše mještane mostarskih predgrađa u čijoj je deponija neposrednoj blizini i koji su njeno zatvaranje zbog popunjenosti kapaciteta počeli tražiti još prije četiri godine. Opstrukcije o kojima Kordić govori su njihove stalne žalbe i tužbe na proces zatvaranja.

Tvrde da se mnogo toga radi nepropisno i mimo zakona. Posljednje upozorenje iznijeli su nakon što je Federalno ministarstvo okoliša Javnom poduzeću Deponija odobrilo plan prilagođavanja. Kažu u Inicijativi: izmijenjen je u odnosu na raniji dokument. No, najviše ih zabrinjava, kažu, što ovakav plan zapravo nije napravljen kako bi se deponija Uborak zatvorila i sanirala.

"I sve s ciljem kako bi deponija izbjegla sačiniti studiju uticaja na okoliš i organizovati javnu raspravu u lokalnoj zajednici. Na taj način bi lakšim putem ishodovali novu okolinsku dozvolu i nastavili svoj rad unedogled", istakao je Edhem Čustović, član inicijative Jer nas se tiče.

Gradonačelnik, s druge strane, objašnjava – Plan prilagođavanja sačinila je struka. A negdje se, kaže, mora započeti ako deponiju misle zatvarati.

"Da bi ušli u sanacijski plan, morate negdje sa smećem. U planu prilagođavanja jasno je određeno da se otvara jedna mala deponijska ploha, nova, jer su stare zapunjene. I ona se koristi pet godina, do zatvaranja lokaliteta", napominje Kordić.

"Zašto otvarati i ulagati u tako veliku plohu ako bi se u toku pet godina iskoristio njen manji dio? Odgovor je jasan – radi se o novom pokušaju prevare stanovnika", ističe Čustović.

Za gradonačelnika je cijela priča apsurd – pravi se, kaže, problem, troši se vrijeme, a ishod je nejasan. Inicijativa Jer nas se tiče, s druge strane, izričita – obarat će i žaliti se na svaki korak i proces za koji budu smatrali da ne vodi ka konačnom cilju: zatvaranju regionalne deponije, odnosno njenom izmještanju daleko od njihovih domova. Pa su već i za ovaj posljednji Plan prilagodbe i rješenje ministarstva zatražili sudsko poništenje. I neće, kažu, odustati, iako su svjesni kakva će se priča plasirati u javnosti:

"Slušaćemo opet sve one priče koje slušamo već četiri godine. Četiri godine za koje su mogli, da su htjeli, riješiti problem nove lokacije i biti pri kraju sa sanacijom i zatvaranjem postojeće", zaključuje Fuad Hujdur, član inicijative Jer nas se tiče.

federalna.ba

deponija Uborak Mostar