videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Huskić: Pitanje ozbiljnog progresa mora se i dalje držati iznad vode

Uoči zasjedanja Evropskog vijeća, izvjesno je otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. No, nova odluka dolazi po starom principu. Ponovo sa uslovima. A, da će biti strogi, otkrivaju detalji nacrta dokumenta - pišu magazin Politico i Jutarnji list. Ovim slijedom, nastavak procesa može se dogoditi tek kada se poduzmu relevantni koraci iz preporuke Evropske komisije. Zaključak - BiH treba više napredovati prije nego što može ući u Blok.

Preporuka Evropske komisije stigla je do Evropskog vijeća. Prvi na potezu predsjednici i premijeri članica Evropske unije. U startu poziv da se pri odlučivanju slijedi preporuka.

„Preporuka Evropske komisije za početak pregovora o pristupanju s BiH jasan je znak novog pozicioniranja Evrope i da će evropski mirovni projekt biti jak u svijetu koji se mijenja“, kazao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Unutar Unije, ipak, skepsa. Napredak, očito je, nije proporcionalan visokim očekivanjima. Otvoriti pregovore ili ne? Odluka spremna, a s njom i uslovi. Da bi strateški, geopolitički ciljevi Evropske unije bili ispunjeni, a BiH, ipak, primorana na reforme, lideri Evropske unije imaju recept. Sve je sročeno u nacrt zaključaka. Slučajno ili ne, procurio u javnost, od Unije do Balkana, a već sutra i pred Evropskim vijećem. U sadržaju, zeleno svjetlo brzo prigušeno. Nema nastavka procesa bez konkretne i potpune realizacije ključnih prioriteta.

„Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama Komisije iz 12. oktobra 2022. godine“.

Teoretski, korak bliže Evropskoj uniji. Praktično, bez značajnih promjena.

„Počinje priprema pregovaračkog okvira. Moguće je da će se pokrenuti i skrining, gdje će naši javni službenici biti detaljnije upoznati sa EU standardima. Kad su u pitanju neke druge privilegije - više novca, više fondova - to automatski nije tako“, kaže Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

„Ono što su na kraju krajeva dobile Ukrajina i Moldavija - to je jedan, rekao bih, normalan proces i razmatranja, sa jedne političke i geopolitičke strane situacije, a, sa druge strane, insistiranja na onim pitanjima koja su bitna, tako da se pitanje ozbiljnog progresa mora i dalje držati iznad vode“, kaže politički analitičar Adnan Huskić.

Slijedi proces i detaljna analiza koja treba pokazati kapacitet BiH za pregovore.

„Već naredne sedmice Evropska komisija bi mogla krenuti sa izradom pregovaračkog okvira. To je dokument od dvadesetak strana koji uopćeno kaže šta je cilj pregovora, gdje je EU vidi BiH kao članicu i za izradu tog dokumenta potrebno je oko tri mjeseca“, objašnjava Ćerimagić.

„To je sada već ulazak BiH u jedan ozbiljniji proces. Logično da treba očekivati da će se barem u smislu onih stvari koje su navedene u Mišljenju Evropske komisije trebati nastaviti raditi. Mislim da je bolja varijanta da BiH taj dio ostane otvoren da Komisija može procijeniti je li progres učinjen da bi se onda moglo govoriti o narednim koracima. Ali, u svakom slučaju, jedna povoljna vijest iz Brisela“, dodaje Huskić.

Dan prije zvanične odluke, bh. lideri umjereno optimisti. No, ne strahuju od najavljenih uslova, jer sve što Evropska unija bude tražila - već je u okviru postavljenih prioriteta.

„Bosna i Hercegovina ide naprijed. Usvojili smo zakone koji su godinama bili na čekanju i pokrenuli smo reforme koje će omogućiti brži razvoj države i osigurati bolji život za sve naše građane. Proces pregovaranja sa EU za nas je već odavno počeo“, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

„Mi se nadamo da će se preporuka Evropske komisije uvažiti i da ćemo onda suštinski biti šampioni evropskih integracija regije, jer smo u najkraćem roku prešli put od dobivanja kandidatskog statusa do otvaranje pregovora“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

„Dobili smo naznake i preporuke iz Evropske komisije da će biti predloženo Evropskom vijeću 21. marta da se donese odluka o otvaranju pregovora sa BiH. Mi cijenimo da nam ni to nije dovoljno, treba tačan datum pregovora“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

„BiH je napravila još jedan iskorak jer mi nemamo alternative evropskim integracijama, ali i svim drugim integracijskim ambicijama“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ako sumiramo sve poruke, jasno je da su pregovori iza ugla, ali ne i Evropska unija. Do nje je put još dug i popločan isključivo reformama.

federalna.ba

pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora Adnan Huskić Adi Ćerimagić
pregovori Palestina zaustavljeni Rafah
0 14.05.2024 11:09
Ursula von der Leyen Rusija Ukrajina pregovori
0 14.05.2024 09:38
Vlada Hrvatska pregovori
0 08.05.2024 15:26