Husić danas započinje nastup na SP-u, Makaš se nada medalji na Evropskom prvenstvu
(Izvor: Fena/Vanja Tolj)

Husić danas započinje nastup na SP-u, Makaš se nada medalji na Evropskom prvenstvu

Najbolji bosanskohercegovački taekwondoist Nedžad Husić danas počinje borbu za medalju na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, kao jedini predstavnik BiH na tom velikom takmičenju.

Član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da Husića očekuje težak posao da pokuša osvojiti svjetsku medalju u veoma jakoj konkurenciji, jer se u njegovoj kategoriji prijavilo oko 60 takmičara.

- Vjerujemo da Nedžad može napraviti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu. On je u prvom kolu slobodan jer je šesti nositelj, ali mnogo stvari se treba poklopiti za dobar rezultat. Njega danas očekuju prve borbe na tom takmičenju – izjavio je Husić.

Kadetsku reprezentaciju BiH očekuje nastup na Evropskom prvenstvu na Malti. Šarić se nada da mladi bh. takmičari mogu ostvariti dobre rezultate jer su imali odlične nastupe na Svjetskom prvenstvu koje je održano ljetos u Sofiji, a gdje se pet bh. kadeta borilo za medalju.

- Kada pogledamo te rezultate mislim da je o bilo najbolje Svjetsko prvenstvo za taekwondo savez BiH, jer se sedam naših takmičara borilo za medalju. Od pet kadeta koji su se borili za medalju, svih pet će nastupiti na EP-u i to nam ulijeva nadu da bi mogli ostvariti dobar rezultat. Ukupno će BiH predstavljati devet takmičara – objasnio je.

Jedna od takmičarki koja će nastupiti na EP-u je mlada Ejla Makaš, osvajačica dvije evropske kadetske medalje od koje se na Evropskom prvenstvu najviše očekuje.

- Očekujem dobar rezultat jer naporno treniram. Osvojila sam peto mjesto na Svjetskom prvenstvu i to mi je veliko iskustvo koje će mi pomoći na Malti – kazala je Makaš.

Sarajevo će 19. i 20. novembra biti domaćin međunarodnog G2 turnira, na koji se prijavilo 160 timova iz 38 zemalja. Turnir će zbog pandemije koronavirusa koja je onemogućila taekwondo takmičenja prethodnih godina, ove godine nositi duple bodove za olimpijsku rang listu.

federalna.ba/Fena

taekwondo Svjetsko prvenstvo Nedžad Husić
Reprezentacija BiH u hokeju Skenderija Svjetsko prvenstvo Iran
0 23.02.2024 09:36
taekwondo Taekwondo klub Novi Grad
0 16.02.2024 15:07
hokej Svjetsko prvenstvo Hokejaška juniorska reprezentacija BiH
0 27.01.2024 12:45
Livno taekwondo Taekwondo savez BiH
0 26.01.2024 16:47