Hurtić: Napad na imovinu Islamske zajednice u Prijedoru dodatno ulijevaju strah u živote povratnika

Hurtić: Napad na imovinu Islamske zajednice u Prijedoru dodatno ulijevaju strah u živote povratnika

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić osuđuje uništavanje zastava na ulazu u centralnu Čaršijsku džamiju i na Šehidskom mezarju Skela u Prijedoru i smatra da je to nastavak višemjesečnih napada i pritisaka na Bošnjake u bh. entitetu Republika Srpska.

- Iako sam, nakon brutalnog napada tokom mjeseca ramazana na porodicu Memišević u Višegradu, djelovao institucionalno, održao sastanke sa najvišim entitetskim zvaničnicima, uprkos obećanjima, taj slučaj nikad nije rasvijetljen. Umjesto toga, uslijedio je još niz napada na povratnike u Bratuncu, Zvorniku, Osmacima i evo, po ko zna koji put u Prijedoru. Većina tih napada je motivisana vjerskom i nacionalnom mržnjom.

Brojna ubistva i napadi na povratnike i njihovu imovinu, od početka povratka do danas, nisu rasvijetljeni. Posljednji napadi, koji nisu dobili sudski epilog, samo dodatno ulijevaju strah u živote te ranjive populacije. Brojne porodice me svakodnevno kontaktiraju jer su, s pravom, zabrinute za sigurnost svojih porodica - navodi Hurtić. 

Zbog svega toga ponovo poziva, prije svega, istražne i pravosudne organe u entitetu RS, ali i na državnom nivou, da se prioritetno posvete rješavanju napada na povratnike i imovinu Islamske zajednice u proteklim mjesecima.

- Svaki neriješeni slučaj je vjetar u leđa novim počiniocima, koji u budućnosti može dovesti do eskalacije a za što će odgovornost snositi oni čija je obaveza da sprječavaju takve napade. Podsjećam da napadi na povratnike predstavljaju direktno kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da će „strane osigurati da se izbjeglicama i progranicima omogući siguran povratak bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije naročito zbog njihovog etničkog porijekla, vjeroispovijesti ili političkog uvjerenja - saopćeno je iz Kabineta ministra.

federalna.ba/Fena

Sevlid Hurtić Prijedor
Prijedor minimalac minimalna plata minimalna plaća
0 09.02.2024 17:24
Sevlid Hurtić napad na povratnike Federalni radio napad povratnik
0 02.02.2024 16:48
Sevlid Hurtić KCUS povratnik
0 02.02.2024 11:10
Sevlid Hurtić Helena Lagerlöf
0 30.01.2024 18:27
Bistrica Udruga žena Bistrica Prijedor tužba
0 26.01.2024 18:51