Hurem: Napravili smo jedan mlad tim koji pobjeđuje

Ženska nogometna reprezentacijama u kvalifikacionom ciklusu B divizije Lige nacija je završila na drugom mjestu koje joj je donijelo plasman u baraž za A diviziju, a gdje je očekuje selekcija Švedske.

Tim povodom za magazin Sport je govorila selektorica naših najboljih nogometašica Samira Hurem.

„Imali smo veoma uspješne kvalifikacije i prije ovog ciklusa, sa tih 18 bodova, pa smo išli u baraž, onda je došao jedan period tih prijateljskih utakmica gdje smo gubili, stvaranje nekog tima, smjene generacije, i ti negativni rezultati su napravili okruženje - šta ženska reprezentacija može očekivati u budućnosti. Iako sam ja vjerovala, vi morate gubiti da biste nešto napravili, ušli smo u Ligu nacija samo s jednim ciljem da igramo dobro. Da osvajamo sve bodove koje možemo osvojiti, ali u tom momentu da nam je neko rekao – je li OK da budete drugi, ja bih odmah prihvatila. Dobijete grupu u kojoj je Slovenija ispred vas, Češka, Bjelorusija se pokazalo kakva je ekipa. Ovo što smo mi sada napravili je veliki uspjeh i više nego ono što smo očekivali na početku. Bilo je nerealno da pričamo o Ligi A“, kazala je selektorica na početku razgovora.

Ističe da bi potencijalni plasman u A diviziju bio dobra promocija ženskog fudbala u BiH.

„Šta je tu dobro, vi ste među 16 najboljih reprezentacija u Evropi, imate jako dobar rejting. To su velike stvari za budućnost. Ali tad vi igrate sa najboljim – to su Engleska, Španija, Italija – gdje vi realno tu ne možete nešto tražiti. To su drugačije utakmice. Ne mogu te utakmice jako puno pomoći razvoju igračica, nama su utakmice u B diviziji puno korisnije jer igramo, pobjeđujemo i razvijamo pobjednički mentalitet“, kazala je Hurem.

Naglasila je da su u našoj reprezentaciji mlade igračice ključne.

„One nose igru sa 18 godina. Nemamo mi tu više nijednu stariju igračicu. To je ono što je trebalo istrpjeti. Svaka smjena ne može odmah donijeti ništa pozitivno, gubili smo, ali na kraju smo dobili jedan mlad tim koji pobjeđuje. Osim toga i igramo dobro. Njihov kvalitet dolazi do izražaja“.

Ocijenila je da je Fudbalski savez posvetio puno više pažnje ženskom fudbalu.

„Utakmica je rezultat svega onoga što radimo. Ta medijska praćenost ženske reprezentacije njima daje veliku važnost, igračice se osjećaju drugačije, tu vam se diže i samopouzdanje. Sve te najave, sve se to promijenilo, ljudi sada hodaju za nama, slikaju, pričaju. U Savezu su napravili veliku stvar. Savez je prepoznao da je ženski fudbal budućnost iako smo mi uvijek pesimistični, jer nam je liga slaba, da mi možemo nešto više napraviti. Savez sada ima strateški plan za budućnost da se više ulaže u žensku A reprezentaciju, da se pokuša do tog cilja – Evropskog prvenstva“, zaključila je ona.

federalna.ba

Samira Hurem
SFK 2000 Sarajevo Kenan Magoda Samira Hurem
0 26.12.2023 16:39
Samira Hurem reprezentacija Zmajice
0 01.12.2023 21:09
Samira Hurem Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
0 23.11.2023 11:49
Zmajice Češka Samira Hurem Milena Nikolić
0 31.10.2023 10:58
reprezentacija Samira Hurem
0 15.02.2023 17:13
Samira Hurem reprezentacija
0 29.09.2022 20:29