Prilog: Irena Antić

HUMANITARNI PROGRAM UJEDINJENIH NACIJA VIŠE NE FUNKCIONIRA U GAZI

Izrael nastavlja intenzivno zračno i artiljerijsko bombardiranje šireg područja pojasa Gaze. UN-ov humanitarni program u Gazi više ne funkcionira, saopćio je šef te organizacije za humanitarna pitanja Martin Grifit (Griffiths). Zdravstvene ustanove, zbog otežane dostave medicinske i humanitarne pomoći, te intenzivnih borbi su pred kolapsom. Tokom racija i sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno je najmanje šest Palestinaca. Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Vijeća sigurnosti UN-a da glasa za nacrt rezolucije kojim se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi.

 

Nema predaha, nema mira ni sigurnog mjesta za Palestince u pojasu Gaze. Potresni snimci dolaze iz Kan Junisa (Kahn Yunis), grada na jugu enklave, na kojima se vide ubijeni i ranjeni civili, uglavnom žene i djeca, koji su stajali u redu za vodu kada su bili na meti izraelskih tenkova. Masakr se dogodio u blizini bolnice Naser (Nasser). Desetine je ubijenih i ranjenih civila u izraelskom zračnom napadu na kuću u blizini bolnice Al-Amal i sjedišta palestinskog Crvenog polumjeseca u Kan Junisu, u čijim je objektima 14.000 raseljenih Palestinaca našlo privremeno utičište. Video koji je podijelio palestinski novinar prikazuje posljedice izraelskog napada na džamiju i okolicu Kan Junisa. I sjeverni dijelovi Gaze su pod snažnim udarima izraelskih zračnih snaga. Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u protekla 24 sata ubijeno više od 350 osoba. Izraelska vojska potvrdila je da je u tom periodu na meti njenih snaga bilo 450 ciljeva, za koje tvrde da su mjesta koja pripadaju Hamasu. Međutim, prema izvještajima i snimcima sa terena, jasno je da je riječ o civilnim, uglavnom stambenim i zdravstvenim objektima te izbjegličkim kampovima. UN-ov humanitarni program u Gazi više ne funkcionira, saopćio je šef te organizacije za humanitarna pitanja Martin Grifit. Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u toj enklavi ubijeno više od 17 hiljada ljudi, a više od sedam hiljada su djeca.

Veliki je broj ubijenih i ranjenih u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom području ratom razorene palestinske enklave, nakon snažnih izraelskih artiljerijskih i zračnih napada tokom noći i jutra.

Nekoliko Palestinaca ubijeno je u smrtonosnom izraelskom napadu na izbjeglički kamp Fara (Far'a). Izraelski vojnici ometali su kola hitne pomoći i sprečavali ih u spašavanju ranjenih. Izraelske televizije sinoć su emitirale videosnimke koji prikazuju desetine palestinskih muškaraca skinutih u donje rublje kako u koloni prolaze centralnim trgom u Gazi. Palestinci su, prema navodima očevidaca, bili pretreseni i poniženi prije nego su odvedeni u nepoznatom pravcu. Portparol izraelske vojske Danijel (Daniel) Hagari rekao je da se teroristi predaju i izlaze iz tunela i kuća u Gazi i Džabaliji (Jabalia) na sjeveru pojasa Gaze. Zdravstvene ustanove, zbog otežane dostave medicinske i humanitarne pomoći, te intenzivnih borbi su pred kolapsom. Glad prijeti stanovnicima pojasa Gaze. Humanitarna pomoć stiže na kapaljku ili je uopće nema, a ono što se još može kupiti, toliko je skupo, da je za većinu ljudi, nedostižno.

Naselja i kampovi u području Rafaha u južnoj Gazi pretrpani su i nedostaje osnovnih resursa, upozorava UN-ov humanitarni ured:

„Hiljade ljudi satima čeka u velikim gužvama oko centara za distribuciju pomoći, jer ljudima očajnički trebaju hrana, voda, sklonište, zdravstvena briga i zaštita. Postoji zabrinutost zbog narušavanja reda i zakona pod ovim uvjetima. Stanovnici sjeverne Gaze nemaju odgovarajući pristup vodi za piće, što dovodi do ozbiljne zabrinutosti zbog bolesti koje se prenose vodom koja je iz nesigurnih izvora.“

Rojters (Reuters) javlja da se Izrael usaglasio sa zahtjevom Sjedinjenih Američkih Država za otvaranje graničnog prijelaza Karem Abu Salem između Izraela i Gaze za inspekciju pomoći koja će i dalje ulaziti u Gazu preko prijelaza Rafah. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u razgovorima s jordanskim kraljem Abdullahom II ponovio je poziv da se poveća isporuka humanitarne pomoći Palestincima raseljenim tokom izraelske ofanzive. Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), u svojoj najoštrijoj javnoj kritici izraelskog vođenja rata protiv Hamasa u južnoj Gazi, rekao je da postoji jaz između deklariranih namjera vlade da zaštiti civile i žrtava. I Pentagon apelira na Izrael.

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Vijeća sigurnosti UN-a da glasa za nacrt rezolucije kojim se zahtijeva trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi. Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je najmanje devet glasova za i nijedan veto pet stalnih članica – SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije.

Gaza Federalni radio
Gaza djeca glad Bernie Sanders
0 21.02.2024 09:32
bolnica Gaza Ujedinjene nacije
0 21.02.2024 09:21
sport Federalni radio
0 20.02.2024 23:46
Vijesti u 22 Federalni radio
0 20.02.2024 22:42
sport Federalni radio
0 20.02.2024 19:53