Hrvatski Sabor odbio opozicioni prijedlog za raspuštanje
(Izvor: Ilustracija/HRT)

Hrvatski Sabor odbio opozicioni prijedlog za raspuštanje

Hrvatski sabor u srijedu je, većinom glasova , odbio SDP-ov, odnosno opozicioni prijedlog da se raspusti i da se odmah raspišu izbori za novi, 11. saborski saziv.

Glasalo je 137 zastupnika. ZA je glasalo 59 zastupnika, a protiv SDP-ova prijedloga bilo je 78 zastupnika.

O tom prijedlogu, koji je Klub SDP-a uputio u proceduru u decembru prošle godine, potaknut aferom Mreža, Sabor je raspravljao prošle sedmice, a nakon 14 sati rasprave bilo je jasno da nema podršku HDZ-a i da je, vjerojatno, osuđen na neuspjeh.

Naime, da bi SDP-ov prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasati 76 zastupnika, opozicija toliko ruku nema, a i teško je vjerovati da će se netko od vladajućih prikloniti njenom zahtjevu.

Izbori će biti u roku i kada to odluči većina, a ne manjina, poručili su iz HDZ-a opozicionim kolegama koji su redom zazivali raspuštanje Sabora i izbore te nabrajali brojne HDZ-ove afere.

Unatrag godinu dana skupili su se brojni razlozi da se sadašnji Sabor raspusti i raspišu izbori za novi, od afere Ina, preko lex. AP do imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, rekao je u raspravi SDP-ov Peđa Grbin.

Aktualnu je vlast prozvao da je korumpirana i da se ne može baviti ničim smislenim osim aferama, poručio da je aktualna Vlada "gotova, a da Sabor treba raspustiti i raspisati izbore na kojima će građani odlučiti o smjeru kojim Hrvatska treba krenuti.

federalna.ba/HRT

Hrvatska Sabor opozicija raspuštanje