Hrvatski ministar Banožić  u 6.47h ujutro imao 0.21 promila
(Izvor: Ilustracija/Jutarnji.hr)

Hrvatski ministar Banožić u 6.47h ujutro imao 0.21 promila

Niti pet dana od tragične nesreće u kojoj je sudjelovao bivši ministar obrane Hrvatske Mario Banožić, a u kojoj je život izgubio 40-godišnji Goran Šarić, nisu potpuno razjašnjene okolnosti je li Banožić imao alkohola u krvi.

Naime, pojavile su se informacije kako je Banožiću u vinkovačkoj Županijskoj bolnici izmjeren 0.21 promil alkohola u krvi, da bi mu se tek u KBC Osijek izvadila krv i urin koja je otišla u Centar za vještačenje Ivan Vučetić.

Jutarnji list ima presliku nalaza Marija Banožića koji je sačinio medicinsko biokemijski laboratorij vinkovačke Opće bolnice, a koji je potpisala voditeljica laboratorija. U njemu piše da je u uzorku krvi, koji je iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema upućen na toksikologiju, kod Marija Banožića ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi i to pomoću uređaja Beckman Coulter AU serija. Piše da je korištena metoda (enzim-imunotest) kolorimetrija te da je uzorak primljen 11. studenog u 6:52, a validiran u 7:51 sati.

S obzirom na funkciju koju je obnašao Mario Banožić, Jutarnji.hr, objavio je ovaj dokument, iz kojeg su izostavljeni sve ostale parametre osim onih koji se odnose na prisutnost alkohola u krvi. Smatraju da je to u javnom interesu. To nije original dokumenta, koji bi svakako trebao biti dostupan nadležnim državnim tijelima koja moraju potvrditi njegovu autentičnosti.

Osim toga, s obzirom na to da su u tom dokumentu navedeni identiteti i liječnice koja je uputila uzorak s Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u laboratorij, kao i voditeljice laboratorija i medicinske tehničarke koja je radila analizu, kroz obavijesne razgovore može se ustanoviti autentičnost dokumenta, slijed njegova nastanka te kako je i po čijem nalogu krv poslana na analizu u medicinsko-biokemijski laboratorij.

Nadalje, točno se može utvrditi tko je dao nalog da se radi i analiza na prisutnost alkohola u krvi te je li itko osim liječnika, i kada, bio upoznat s rezultatima tog nalaza, dodaje Jutarnji.hr.

O tom nalazu ovih dana se i pisalo, a onda je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru u utorak priopćilo da je 13. studenog 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja na alkohol, drogu, psihotropne tvari i lijekove.

"Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila (Mario Banožić), u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika", naveli su iz vukovarskog ŽDO-a.

Napomenuli su kako je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog ŽDO u Vukovaru izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, a nalozi su 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku.

Stoga, kaže se između ostalog, smatramo kako je u interesu javnosti objaviti dokument iz kojeg je evidentno da je bivši ministar Mario Banožić u trenutku nesreće ipak imao alkohola u krvi.

Državno odvjetništvo u utorak je poručilo i da će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu. U priopćenju su dodali i neuobičajenu napomenu - da će povodom informacija objavljenih u medijima "vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba", naložiti nadležnoj policijskoj upravi provođenje izvida radi provjere njihove točnosti.

U zagrebačkom KBC-u , Jutarnji.hr, se raspitao kako ide procedura provjere je li osoba alkoholizirana u trenutku prometne nesreće.

- Procedura je sljedeća. Kada zaprimimo pacijenta s traumom iz prometne nesreće na odjel dolazi policija koja nam daje ‘škarnicl‘ s formularima i priborom. Odmah se pacijentu vadi krv i kateterizira za urin. Na formular se napiše ime i prezime, djeluje li da je osoba pod utjecajem droge ili alkohola, koje smo lijekove dali, anestetike, kako bi se pokazalo što je točno u krvi. Nakon što sve upišemo, uzorci krvi i urina se zapečate i predaju policiji s potpisom liječnika - kaže nam sugovornik, anesteziolog i reanimatolog iz jedinice za intenzivno liječenje.

Dodaje kako se nekad retrogradno može izračunati kolika je koncentracija alkohola u krvi, ali da se to ne može napraviti ako se naknadno utvrdi da je koncentracija nula.

federalna.ba/Jutarnji.hr

Mario Banožić alkohol nesreća