videoprilog Zinaide Hamidović (Dnevnik 2)

Hrvatski državljani ove godine na biralištima tri puta, nezvanična kampanja odavno počela

Hrvatsku u posljednje vrijeme potresaju unutarnji obračuni. Stanovnici će tri puta izlaziti na birališta, te birati novi saziv Sabora, predstavnike za evropski parlament te predsjednika države. Datumi nepoznati, izuzev za Evropski parlament. Političke bitke traju, a svoju vode i predsjednik države i premijer.

Zaustavljanje korupcije, kriminala, pljačke i HDZ-ove uzurpacije vlasti, kao i raspisivanje izbora – zahtjevi su protesta koje je nedavno u Zagrebu organiziralo 11 opozicionih stranaka, koje je na noge diglo imenovanje državnog tužitelja Ivana Turudića. Inače, povezanog sa HDZ-om i kriminalnim radnjama. “Dosta je, odlazite” - orilo se Markovim trgom. Hrvatskim opozicionarima pridružili su se hiljade građana.

Na skup su reagirali iz vladajućeg HDZ-a, ali i predsjednik države Zoran Milanović.

“Poruke su bile jasne - neke grube, neke manje grube. To je posao opozicije”, rekao je.

“Ovo je skup radikalne ljevice. Poruke su bile vulgarne, primitivne, koje su plod Milanovićevog stila primitivizma, divljaštva. Bio je to proruski skup”, ocijenio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Zastupnici lijevo-liberalne saborske opozicije, kojoj su se s desnice pridružili Most i Hrvatski suverenisti, traže raspuštanje parlamenta i izbore zbog niza HDZ-ovih korupcijskih afera i pada životnog standarda.

“Prvo, što ne može proći jer nema nikakvog načina da oni koji su je pokrenuli imaju većinu. Drugo, stvara se histerizirana atmosfera koja može, taktički gledano, imati nekog smisla doslovce u danima prije izbora. Dva možda i šest mjeseci do izbora nijedna histerija ne može toliko dugo trajati”, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Datum regularnih izbora nije poznat. Vladajući to ne žele saopćiti. Odnos hrvatskog predsjednika i premijera, koji godinama liči na hali-gali vožnju, nakon kratkog zatišja ponovo se zahuktao. Povoda za obračun u javnosti, nimalo biranim riječima, u izobilju. Posljednji - istraga evropskih tužitelja zbog sumnje u korupciju u Ministarstvu kulture i na Geodetskom fakultetu, te slučaja Turudić.

“Andrej Plenković je lažov, politički fejk koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a čije je vođenje i preuzeo na prevaru, kao oktroirani birokrat. U povijesti hrvatske demokracije ostat će mjerna jedinica za političke podvale”, naveo je, između ostalog, u priopćenju Milanović.

“Notorni lažljivac Milanović, koji se druži s kriminalcima, po tisućiti put priopćenjem o predsjedniku Vlade demonstrira raskoš vlastitog primitivizma i obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera. Milanović kontaminira javni prostor lažima i difamacijama, jer se skriva od pitanja na koja je ostao dužan odgovoriti”, odgovorio je Plenković.

Nezvanična kampanja za izbore kojima još nije poznat tremin odavno je počela, a po svemu sudeći u odvijat će se u znaku žestokih tenzija u kojima će dominirati međusobna podmetanja, klevete, fabriciranje i potenciranje skandala i afera, populistička demagogija. Igre moći naravno, sve samo s jednim ciljem: opstati ili doći na vlast. Tako je u svim zemljama, pa što bi i Hrvatska bila izuzetak.

federalna.ba

Hrvatska
Hrvatska izbori Sabor
0 15.04.2024 09:26
Hrvatska izbori
0 14.04.2024 21:30
Zoran Milanović EU SAD Hrvatska BiH
0 01.04.2024 15:25
Hrvatska policija krijumčarenje ljudima
0 28.03.2024 11:46