Hrvatska smatra protjerivanje diplomata iz Moskve nelegitimnim

Hrvatska smatra protjerivanje diplomata iz Moskve nelegitimnim

Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti daljnje korake prema Moskvi, objavilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europski poslova (MVEP).

Rusija je ranije u petak protjerala pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja veleposlanstva u Zagrebu u travnju.

Na Zrinjevcu smatraju da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je riječ o djelaticima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i jer trenutni broj djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Rusiji odgovara broju djelatnika ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj. 

"Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke", stoji u priopćenju. 

"Hrvatska sa svojim partnerima vodit će principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini", ističe ministarstvo. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskom veleposlaniku u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika. 

"Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava 'personama non grata'", objavilo je rusko ministarstvo.

Ono navodi da je hrvatskom veleposlaniku izražen "snažni prosvjed zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu".

Hrvatska je 11. travnja objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz veleposlanstva u Zagrebu.

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.

federalna.ba/Fena

Hrvatska Rusija
Turska Rusija sankcije
0 26.06.2022 22:20
samit G7 G7 Rusija nafta
0 26.06.2022 19:40
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31