Hrvatska: Ozlijeđeni pilot poručio da će ponovno letjeti
(Izvor: Twitter)

Hrvatska: Ozlijeđeni pilot poručio da će ponovno letjeti

U vojarni "Pk. Marko Živković“ na Plesu održana je konferencija za medije povodom današnjeg pada aviona HRZ-a MiG-21 te pronalaska obojice pilota HRZ-a i njihovog prijevoza u bolnicu u Zagreb.

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je kako je sretna okolnost u padu MIGa-21 dvosjeda da su oba pilota aviona nakon katapultiranja pronađena živi te kako su trenutno na liječničkoj skrbi.

“Jedan od pilota ima tjelesne ozljede, nalazi se u bolnici i uskoro očekujemo izvješće o njegovom zdravstvenom stanju o čemu ćemo obavijestiti javnost”, rekao je ministar Banožić.

Dodao je kako je ovo potvrda da Hrvatska treba ulagati u nove avione 4+ generacije te kako će istraga o nesreći biti nastavljena sutra kako bi se utvrdio točan uzrok nesreće.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj pohvalio je sve koji su sudjelovali u traganju i spašavanju za ozlijeđenim pilotom.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec naveo je kako je u vrijeme nesreće u redovnoj obuci sudjelovalo pet aviona. Prvi signal da je jedan od aviona u zraku poslao poziv u nuždi stigao je u 13.44 sati, a četiri minute nakon toga najavljeno je da će se piloti katapultirati zbog problema s radom motora.

Unutar pola sata iz Lučkog je poletio helikopter kako bi pružio pomoć na terenu, izjavio je Križanec, već u 15.28 iz helikoptera su uočena oba padobrana a za manje od sat vremena piloti su bili u helikopteru na putu prema bolnici u Zagrebu.

Križanec je rekao kako je riječ o MIG-u dvosjedu koji je bio remontiran 2013/2014. te kako se ovaj incident dogodio unutar 20 sati nakon 200-satnog pregleda aviona.

“Oba pilota su vrlo iskusni i s impozantnim naletom. Jedan pilot imao je 1.800 sati ukupnog naleta, koji je nastavnik i probni pilot, a pilot u drugoj kabini ima preko 2.000 sati naleta”, rekao je Križanec.

Naglasio je kako su MIG-ovi dvosjedi bitno različiti od MIG-a jednosjeda te kako će sada dvosjedi biti stavljeni pod dodatnu analizu za daljnje letenje za obuku.

“Zapovjedniče, ja ću opet letjeti”, riječi su ozlijeđenog pilota u nosilima koje je novinarima prenio zapovjednik Križanec.

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjed, srušio se danas tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji. Oba pilota su se uspješno katapultirala i prizemljila te su u stabilnom stanju. S mjesta nesreće prevezeni su u Zagreb.

federalna.ba/AA

Hrvatska avion pilot
Denis Bećirović Ivan Sabolić Hrvatska Bosna i Hercegovina ambasador
0 27.01.2023 17:24
Liga nacija Španija Italija Holandija Hrvatska fudbal
0 25.01.2023 11:42
Ivo Sanader Hrvatska korupcija zatvor
0 20.01.2023 11:55
Hrvatska Evropska komisija euri i kune
0 16.01.2023 14:49
Nepal avion zrakoplov
0 15.01.2023 11:33