Hrvatska: Očekuje se da Drava prelije šetnicu u Osijeku
(Izvor: Ilustracija/HRT)

Hrvatska: Očekuje se da Drava prelije šetnicu u Osijeku

Kako prenosi Hrvatska radio-televizija, vrhunac vodenog vala na Dravi prolazi Osječko-baranjskom županijom. Trenutno je najugroženije područje Donjeg Miholjca. Ugrožena je i općina Podravska Moslavina, gdje su neke vikendice, ribarski dom i poljoprivredna zemljišta već poplavljeni.

Vulin: Tokom dana Drava će se preliti na šetnicu u Osijeku

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je u petak da se Drava još nije prelila na šetnicu na lijevoj obali, no da do toga ima samo nekoliko centimetara tako da se već tokom dana očekuje njezno izlijevanje.

- To je za takve vodostaje Drave normalno i očekivano s obzirom na to da je i namjerno izgrađena retencija na šetnici između ZOO vrta i pješačkog mosta te na drugom dijelu između pješačkog mosta i kupališta Copacabana, rekao je Vulin.

Naglasio je da su sve operativne snage i hitne službe spremne. Također navodi kako drugih opasnosti za grad Osijek nema te da se posebno prati stanje na području ZOO vrta Osijek.

Pozvao je sve građane na odgovorno ponašanje jer je Drava u ovim trenucima vrlo brza, s rekordnim protokom, mutna je i nosi puno drvne mase i ostalog otpada pokupljenog uzvodno.

Najugroženije područje Donjeg Miholjca

Vrhunac vodenog vala na Dravi prolazi Osječko-baranjskom županijom, a na gornjem toku - vodostaj rijeke opada. Trenutno je najugroženije područje Donjeg Miholjca gdje je u 7 sati vodostaj Drave iznosio 524 centimetra te i dalje blago raste. Na snazi je vanredno stanje.

- Sve su snage na nogama, dežuramo u tri smjene i nadamo se da ćemo uspjeti izdržati ovaj vodeni val i da će sve biti pod kontrolom, ali kao što vidite, situacija nije baš jednostavna, podzemne vode probijaju, nažalost, u ovoj godini zadesila nas je već treća elementarna nepogoda, rekao je Dominik Cerić, načelnik općine Podravska Moslavina.

Kroz Osječko-baranjsku županiju prolazi vrhunac vodenog vala, najugroženija su područja Donjeg Miholjca i općine Podravska Moslavina, a kako ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, još je 100 kilometara toka Drave koje treba odbraniti.

federalna.ba/HRT

Hrvatska Drava poplava
kvalifikacije za EURO 2024. Hrvatska Armenija
0 21.11.2023 23:08
Hrvatska Srbija veleposlanstvo
0 21.11.2023 15:53
Srbija Hrvatska Hrvoje Šnajder
0 20.11.2023 21:33