Prilog Irene Antić

Hrvatska obilježava Dan pobjede a predsjedniku Milanoviću fokus ponovo na položaju Hrvata u BIH

Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Centralna svečanost održana je u Kninu. Iako premijer i predsjednik svakodnevno verbalno ratuju i izbjegavaju zajednička prisustva događajima, Knin je bio iznimka, a njihova obraćanja bila su fokusirana na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, legitimno predstavljanje i Izborni zakon. 

U Novom Sadu sinoć je održan komemorativni skup, u znak sjećanja na ubijeno i prognano srpsko stanovništvo u akciji Oluja.

„Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći dio okupiranih teritorija. To nam je kasnije omogućilo i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute hrvatske zemlje čime smo iz rata izašli kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavnopravnom vlašću Republike Hrvatske“, kazao je u Kninu premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović, u svom govoru u Kninu, fokusirao se na Bosnu i Hercegovinu, položaj hrvatskog naroda i pitanje izmjena Izbornog zakona. Dan domovinske zahvalnosti i oslobađanje hrvatskih  teritorija, čini se, za Milanovića, nisu danas bili prioritet.

„Bez obzira na globalne okolnosti, krize i ugroze, budućnost Hrvatske je u našim rukama“, poručio je na svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dok Hrvatska obilježava Dan pobjede, Dan sjećanja na one koji su stradali i prognani u akciji Oluja, Srbija je sinoć obilježila u Novom Sadu. Srbija tvrdi da je tokom Oluje, sa oslobođenih područja Hrvatske protjerano 200.000 Srba. Među prisutnima je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.