videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Minimum je skeniranje prsta i biračkih listova te elektronsko brojanje

Delegacije HRS-a i PDP-a, na čelu sa predsjednicima Slavenom Ragužom i Branislavom Borenovićem, održale su sastanak u Mostaru o uvođenju tehnoloških poboljšanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine. Kako su kazali predsjednici, ove dvije stranke su najviše pretrpjele izbornih krađa na prošlim izborima. Upućen je i poziv ostalim strankama da se uključe u borbu za transparentniji izborni ciklus u BiH.

Godinu prije lokalnih izbora ponovo se spominje modernizacija izbornog procesa - ovaj put u zajedničkom prijedlogu PDP-a i HRS-a. Cilj je, kažu predstavnici stranaka, da ove izmjene budu uvedene već ove godine

„One podrazumijevaju da se uvede, minimalno, skeniranje otiska prsta, skeniranje biračkih listova i elektroničko brojanje biračkih listova na izborima, jer nećemo ništa izmisliti kad kažemo da sva korupcija u BiH počinje i završava na izbornim krađama i u izbornom procesu“, kaže Raguž.

Zastupnički dom FBiH je na posljednjoj sjednici, dvotrećinskom većinom, usvojio inicijativu da u roku 30 dana Vijeće ministara BiH dostavi prijedlog izmjene i dopuna Izbornog zakona.

„Stvara se obaveza da to zastupnici predlože i da usvojimo izmjene i dopune izbornog zakona u Zastupničkom domu, domu u kojem to može. Ja sam uvjeren da ćemo dobiti podršku i u Domu naroda“, ističe Borenović.

Do lokalnih izbora preostalo je još manje jedne godine, što je, kažu predstavnici obje stranke, realan period za usvajanje ove odluke – ukoliko postoji političke volje.

„Ako postoji volja, postoji i način. Mi smo imali cijeli niz situacija - što kadrovske, što interesno-tenderske prirode - koje su se rješavale preko noći“, tvrdi Raguž.

Borenović još dodaje kako onaj ko ovo ne podrži u parlament - direktno ko želi da korupcija, krađa i manipulacije ostanu prisutne kao model ponašanja na izborima.

Poručili su da će izborni proces u BiH biti besmislen ukoliko ne dođe do ovih izmjena te da će dovesti u pitanje demokratiju i funkcioniranje institucija. Zbog toga i pozivaju ostale stranke da potpišu prijedlog koji su sastavili PDP i HRS.

federalna.ba

HRS PDP Slaven Raguž Branislav Borenović skeniranje
Plenum Haris Šabanović Slaven Raguž Mirsad Čamdžić
0 27.05.2024 22:20
Branislav Borenović Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 14.05.2024 19:15