Hrnjić: Što prije usvojiti Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH od 2021. do 2027.

Hrnjić: Što prije usvojiti Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH od 2021. do 2027.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je prisustvovao sjednici Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zajedno s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH i Seljačkog saveza FBiH.

Na sastanku je raspravljano o Nacrtu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027. koji tek treba Vlada Federacije BiH da utvrdi i uputi u parlamentarnu proceduru.

Učesnici sastanka naglasili su potrebu što hitnijeg usvajanja strategije koja bi omogućila pravovremeno kreiranje Programa novčanih podrški u poljoprivredi i pravovremene isplate sredstava poljoprivrednim proizvođačima.

- Učesnici sastanka iskazali su opredijeljenost i volju da Vlada na prvoj narednoj sjednici uvrsti strategiju i utvrdi Nacrt, te isti dostavi Parlamentu Federacije BiH na razmatranje i usvajanje. Ministarstvo na čijem sam čelu provelo je sve procedure oko izrade strategije, javnih konsultacija i razmatranja pristiglih prijedloga i sugestija - kazao je ministar Hrnjić.

Ukazao je na činjenicu da je održao brojne sastanke s poljoprivrednicima u FBiH, obišao sve kantone, razgovarao s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, te potcrtao važnost dijaloga u kojem se vrednuje struka i kreiraju preduslovi za poboljšanje razvoja sektora poljoprivredne proizvodnje.

- Očekujem da se Nacrt strategije nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH koja treba utvrditi taj dokument i uputiti Parlamentu FBiH. I ovom prilikom skrećem pažnju da je potrebno što hitnije usvojiti strategiju kako redovnost isplata novčanih podrški u 2024. ne bi došla u pitanje, odnosno kako ne bismo imali kašnjenja u isplatama sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima - kazao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

federalna.ba/Fena

Kemal Hrnjić
Kemal Hrnjić masline maslina maslinovo ulje proizvodnja maslina Maslinarstvo Ilija Miletić Marin Primorac
0 21.03.2024 19:22
Svjetski dan voda Kemal Hrnjić Sead Delić
0 21.03.2024 12:53
Kemal Hrnjić Svjetska banka ARCP Federalno ministarstvo poljoprivrede
0 19.03.2024 16:48
EKOBIS Bihać Kemal Hrnjić
0 14.03.2024 17:20