Hrizostom o radu Međureligijskog vijeća: Bez mira i dobre volje među nama nema suživota
(Izvor: Fena)

Hrizostom o radu Međureligijskog vijeća: Bez mira i dobre volje među nama nema suživota

Izbalansiran međusobni odnos Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, u fokusu je djelovanja Međureligijskog vijeća (MRV) u Bosni i Hercegovini i po imperativu svoga zvanja promoviše mir i još više dobru volju među ljudima i narodima, rekao je u razgovoru za Fenu predsjedavajući MRV-a BiH mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Uz podsjećanje da je  Međureligijsko vijeće u BiH, osnovano 1997. godine, počelo s radom u teškom poslijeratnom periodu, Hrizostom naglašava da je rad počeo u veoma teškim i složenim okolnostima.

- I ako treba da nešto definišemo kao najvećom zaslugom MRV-a u višegodišnjem djelovanju, onda je to činjenica da je ono osnovano i da je stabilizirano i da u kontinuitetu fukcioniše toliko godina – naglašava Hrizostom.

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, dodao je, treba da bude duhovni oslonac građana različitih religija i vjera u BiH.

- Mi bi željeli da je to tako, međutim bojimo se da mnogi građani BiH nisu ni čuli da postoji Međureligijsko vijeće BiH jer je njegovo djelovanje potpuno "zatamnjeno" u nejasnoj slici BiH - navodi  Hrizostom u razgovoru o radu MRV-a.

Velika je stvar, dodao je, da se članovi MRV-a redovno sastaju, diskutuju, donose određene zaključke i predlažu svojim crkvama i vjerskim zajednicama konkretne prijedloge i sugerišu pozitivne korake u međureligijskim odnosima građana BiH.

- Crkve i vjerske zajednice treba da budu primjer za ugledanje kako za njihove vjernike, tako isto i za sve one koji to nisu. Vjerski poglavari u MRV-u BiH svojim primjerom pokazuju vjernicima kako treba da se međusobno poštuju, uvažavaju, pomažu i djeluju sa zakonima i učenjem njihovih Crkava i vjerskih zajednica. To je osnovna funkcija djelovanja MRV-a u BiH, a sve drugo je vremenom dodato ili pridodato – istakao je mitropolit dabrobosanski.

Naglašava i veliki značaj MRV-a u BiH u promovisanju međuvjerskog dijaloga, koji je, na žalost, zbog opštepoznatih pandemijskih uslova i svega što je virus (Covid-19) donio na prostore BiH, usporen.

-  Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine po imperativu svoga zvanja promoviše mir i još više dobru volju među ljudima i narodima. Bez mira i dobre volje među nama nema suživota. Zato je vrlo važno da se promoviše međureligijski dijalog, mir i dobra volja među ljudima – istakao je Hrizostom.

Međutim, dodao je, to ne zavisi samo od MRV-a, već i od svih drugih faktora ovoga društva, a prije svega političkih, zakonodavnih i pravnih faktora ove države.

- Ne trebate graditi iluziju da MRV može rješavati sve probleme i dileme koji nastaju uslijed djelovanja pomenutih faktora. Ali, sigurni budite da MRV neće prestati da izvršava svoje obaveze i ono što se od njega očekuje – poručio je predsjedavajući MRV-a BiH mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom u izjavi za Fenu.

Međureligijsko vijeće u BiH osnovano je 1997. godine zajedničkim zalaganjem tadašnjeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića iz Islamske zajednice u BiH, tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja iz Srpske pravoslavne crkve, Vinka kardinala Puljića iz Katoličke crkve i Jakoba Fincija iz Jevrejske zajednice BiH.

federalna.ba/Fena

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Hrizostom Međureligijsko vijeće u BiH religija BiH
Meho Kodro Nogometni savez BiH
0 28.09.2023 14:15
Zoran Milanović BiH Hrvatska granice
0 27.09.2023 15:15
BiH Evropsko prvenstvo za juniorke UEFA
0 27.09.2023 10:43
FIFA BiH reprezentacija
0 21.09.2023 12:42