Hrana sa sevdahom
Gastro Eko-fest “Hrana sa sevdahom” je manifestacija koja se bavi promocijom prirodnih resursa, turističkih atrakcija bosanskohercegovačke kulturne baštine, rukotvorina, narodnih nošnji, folklora, izvornih pjesama, autohtonih jela i recepture.
Ova tradicionalna manifestacija mjesto je preplitanja različitih okusa i mirisa domaće hrane ovog podneblja, onako kako su je spremali naši stari i onako kako se ona nekada posluživala. Danas je bh. kuhinja brend turističke ponude, vrhunski gastro užitak za sve goste i turiste, ono po čemu smo prepoznatljivi u svijetu. Turisti osim što vole probati razna jela žele da im se ispriča i priča o njima. A ovaj festival ima svoje priče; “Šta su jeli naši stari“, “Dan ćevapčića”; “Šta sadrži i kako se spravlja Bosanski lonac”; “Burek Story” i “Dan džema”.
Poseban segment Gastro Eko-festivala “ Hrana sa sevdahom” su edukativni sadržaji, prezentacije kulturno- historijske baštine, te prirodnih ljepota BiH, kaže direktorica festivala Samira Katica-Arnautović.
Pripremila Alma Jusubašić