Hota-Muminović: U KS pripremamo promjenu u funkcionisanju srednjeg stručnog obrazovanja

Hota-Muminović: U KS pripremamo promjenu u funkcionisanju srednjeg stručnog obrazovanja

Konferencija "Značaj i popularizacija stručnog obrazovanja" održana je u Sarajevu,  kao dio implementacije međunarodnog projekta VET FOR Western Balkans. Ovaj projekt uključuje aktivno sudjelovanje Srednje škole metalskih zanimanja, saopćila je  Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

U uvodnom obraćanju, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović pozdravila je prisutne i istakla da će današnja konferencija pružiti priliku za razmjenu mišljenja, te informacije o novostima u području stručnog obrazovanja, kao i o trendovima u zemljama EU. Nadalje, ministrica je naglasila da osim Bosne i Hercegovine, u ovom projektu sudjeluje i Crna Gora, Kosovo i Albanija, dok su zemlje EU koje su uključene u projekt Danska, Slovenija, Nizozemska i Španija.

-U Kantonu Sarajevo pripremamo značajnu promjenu u funkcionisanju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, kroz promjenu koncepta obrazovanja učenika u ovoj oblasti obrazovanja. S tim u vezi, pripremljen je prednacrt Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, ostvarena je kvalitetna i intenzivna saradnja s Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo. Osim toga, formirali smo Radnu grupu za kreiranje upisne politike, a različite strukture iz kojih dolaze članovi Radne grupe, daju garanciju i jasan put u kojem pravcu Kanton Sarajevo treba da ide kada je u pitanju transformacija srednjeg stručnog  obrazovanja i obuke. Mislimo da ćemo do sljedeće godine razviti 16 novih nastavnih planova i programa u skladu s potrebama tržišta rada i svim kompetencijama koje učenici trebaju imati kako bi se cjeloživotno mogli usavršavati - istakla je ministrica Hota-Muminović.

Konferenciji su prisustvovali, osim resorne ministrice Hota-Muminović, i direktorica Instituta Senada Salihović, direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behulović i gosti iz Danske Bodil Mygind Madsen, europski viši menadžer, i Anja Trier Wang, viši savjetnik. Također su tu bili prisutni i direktori srednjih škola, predstavnici poslodavaca Kantona Sarajevo, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, predstavnik Sindikata kantonalnog odbora Kantona Sarajevo, predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje, te mnogi drugi gosti.

„Ovo je prva konferencija koju održavamo u okviru projekta VET FOR Western Balkans, u kojem naša škola sudjeluje već tri i pol godine. Taj projekt podržava razvoj stručnog obrazovanja, što ima izuzetan značaj za našu državu. Srednja škola metalskih zanimanja prepoznata je i u Europi, te se trudimo podići svijest, kako pojedinačnu tako i kolektivnu i institucionalnu, o potrebi da stručno obrazovanje dostigne razinu kakvu zaslužuje“, kazala je direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behulović, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Naida Hota-Muminović Kanton Sarajevo
Naida Hota-Muminović Elvedin Okerić
0 20.04.2024 17:02
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06
Naida Hota-Muminović Kanton Sarajevo Saudin Sivro Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH štrajk
0 19.04.2024 20:00
štrajk prosvjetnih radnika Kanton Sarajevo
0 16.04.2024 15:50
Nihad Uk Naida Hota-Muminović OŠ 'Skender Kulenović'
0 05.04.2024 18:31