Holokaust i korona - opasno neznanje istorije
(Izvor: DPA)

Holokaust i korona - opasno neznanje istorije

Demonstranti protiv antipandemijskih mjera u Njemačkoj počeli su sebe da porede sa žrtvama nacizma što je izazvalo sablažnjavanje, kao i osude političara, piše danas Deutsche Welle - DW.

Situacija je, kako navodi DW, kulminirala nakon subotnjeg protesta u Hannoveru i obraćanja 22-godišnje Jane iz Brisela koja je stala na binu i rekla da se osjeća kao Sophie Scholl, jer je mjesecima aktivna u otporu, drži govore, ide na proteste, dijeli letke... na šta je jedan redar izašao pred binu i rekao da ne može da obezbjeđuje skup na kojem se šire takve gluposti. Jana je potom briznula u plač i prekinula govor.

Sophie Scholl je, podsjeća DW, bila pripadnica pokreta otpora Bijela ruža i za vrijeme Drugog svjetskog rata u Munchenu je bila aktivna protiv nacističkog režima.

Uhapšena je zajedno sa ostalim članovima grupe, i sa svojim bratom Hansom 1943. osuđena i pogubljena na giljotini.

Subotnji događaj u Hannoveru izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama jer jedni Janu uzimaju u zaštitu, dok se drugi, koji su u većini, ili rugaju toj 22-godišnjakinji ili se jednostavno sablažnjavaju nad njenom nepismenošću, arogancijom i zatupljenošću kada je riječ o istoriji, navodi DW.

Ali, dodaje se, Jana iz Kasela nije usamljen slučaj za mnoge tragikomičnog poređenja protivnika korona-mjera sa žrtvama nacionalsocijalizma. Nedjelju dana prije nje,u Karlsruhe jedna jedanaestogodišnjakinja je svoju sudbinu uporedila sa sudbinom Anna Frank i to zato što je morala u tišini da proslavi rođendan.

"Morali smo da budemo tihi kako nas komšije ne bi prijavile. Osjećala sam se kao Anna Frank", rekla je 11-godišnjakinja, prenosi DW i podsjeća da je "djevojčica Anna Frank simbol progona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata" i da se "godinama sa porodicom krila na tavanu jedne kuće, sve dok je nacisti nisu otkrili i odveli u koncentracioni logor Bergen-Belsen gdje je umrla, najvjerovatnije od tifusa".

Na opasne rupe u znanju istorije ukazuje i povjerenik njemačke vlade za antisemitizam Felix Klein. On je oštro osudio sve češće poređenje pokreta Kverdenker (oni koji nisu "na liniji") s progonom Jevreja tokom nacionalsocijalizma.

"Sve češće poređenje protivnika korona-mjera s progonjenim Jevrejima je izrugivanje stvarnim žrtvama i relativizacija Šoe (holokausta)", rekao je Klein ističući da su slučajevi u Hannoveru i Karlsrueu pokazali koliko je važno baviti se zločinima nacionalsocijalizma u nastavi istorije.

Isto je učinio i njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas poručujući preko Twittera da se "svako ko danas sebe poredi sa Sophie Scholl li Annom Frank ruga onima koji su ustali protiv nacističkog režima".

Predsjednik Centralnog savjeta Jevreja Jozef Šuster je, u razgovoru za dnevnik Meine post osudio instrumentalizaciju Šoe i pripadnika pokreta otpora.

"Ne samo da demonstranti nemaju obzira prema zdravlju svojih sugrađana, već nemaju ni poštovanja prema žrtvama nacionalsocijalizma. To je odvratni cirkus", rekao je Šuster.

U jednom od komentara na Facebooku navodi se da je čudno što se pripadnici pokreta Kverdenkera osjećaju kao žrtve nacionalsocijalizma, dok istovremeno marširaju na protestima rame uz rame s okorjelim neonacistima koji su od samog početka aktivni učesnici demonstracija protiv korona-mjera, dodaje DW.

federalna.ba/DW

holokaust historija/istorija/povijest koronavirus
Nijemac vakcina koronavirus
0 06.03.2024 11:00
holokaust Narodno pozorište Sarajevo BH UK NETWORK Bijeli cvijet
0 04.02.2024 14:52
holokaust Srebrenica Mreža
0 30.01.2024 22:32
holokaust Dan sjećanja na žrtve Holokausta Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Dan sjećanja na Holokaust Sjećanje na žrtve holokausta sjećanje na holokaust Federalni radio
0 27.01.2024 18:41