Holandski premijer se izvinio mirovnim snagama iz Srebrenice
(Izvor: EPA-EFE/REMKO DE WAAL)

Holandski premijer se izvinio mirovnim snagama iz Srebrenice

Holandska vlada zvanično se danas izvinila holandskim vojnicima koji su poslati u sastav mirovnih snaga UN-a da brane bosansku enklavu Srebrenicu s nedovoljno oružja i ljudstva da očuvaju mir.

Vojnici, sada veterani, bili su suočeni s mnogo teže naoružanim snagama bosanskih Srba predvođenih generalom Ratkom Mladićem, koje su izvršile masakr nad 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine, u krvoproliću koje je međunarodni sud označio kao genocid.

Holandski premijer Mark Rutte obratio se danas stotinama veterana holandskog bataljona Dutchbat III u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji, i rekao im da nakon gotovo 27 godina "neke riječi još nisu izrečene".

"Danas se izvinjavam uime holandske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III. Vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. S najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao činiti dobro, čak i kada to više nije bilo moguće", rekao je Rutte.

Ceremonija je održana nakon izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu holandskog bataljona. U studiji su date preporuke, uključujući i da vlada treba napraviti "kolektivni gest" oko, kako je navedeno, percipiranog nedostaka priznanja i cijenjenja toga šta su holandski mirovnjaci uradili s obzirom na "vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće".

Holandija se dugo bori s naslijeđem genocida u Srebrenici. Tadašnji premijer Wim Kok podnio je ostavku 2002. kada su u izvještaju oštro kritikovane holandske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koji su pobjegli u holandsku bazu u istočnoj Bosni.

Holandski vrhovni sud je 2019. presudio da je Holandija djelimično odgovorna za oko 350 muslimanskih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba u genocidu.

Sud je presudio da su holandske mirovne snage evakuisale te muškarce iz svoje vojne baze blizu Srebrenice 13. jula 1995, iako su znale da su ti ljudi u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni" od strane snaga bosanskih Srba.

UN su također kritikovane što nisu odobrile zračne udare NATO-a da podrže lako naoružane holandske vojnike u julu 1995. godine kada su bili napadnuti.

federalna.ba/Beta-AP

Holandija Srebrenica genocid Mark Rutte
Srebrenica Bratunac Take part
0 03.08.2022 19:48
Nizozemska Holandija
0 03.08.2022 17:18
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
0 22.07.2022 13:44