Minimalna plata od hiljadu maraka - realnost ili utopija?

Očekivanja su da uskoro minimalna plata u našoj državi iznosi hiljada maraka. Poslodavci u tom slučaju neće moći sami odlučivati žele li je povećati ili ne nego će im to biti obaveza, tvrde iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ova inicijativa dolazi nakon tematske sjednice Federalnog parlamenta u prošloj godini, kada je Savez samostalnih sindikata postigao usvajanje nacrta Zakona o minimalnoj plati od hiljadu maraka. Planirano je da novi zakon stupi na snagu 1. januara naredne godine. Optimizam sidnikata, uvjeravanje Federalne vlade bit će na žestokom ispitu, ukoliko se to ne ostvari, a povjerenje uposlenika iznevjeri.

Jedan od strateških ciljeva nove Federalne vlade je usvajanje ovog zakona, navodi Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Da se ozbiljno radi na ovom zakonskom rješenju svjedoče i brojni sastanci koje je Savez održao s predstavnicima federalne vlasti, pojasnio je, te dodao da će i poslodavci značajno biti oslobođeni određenih poreznih obaveza, što će ovaj zakon učiniti realno izvodivim.

„Želimo da imamo garanciju da će sve ono čega država oslobodi poslodavce zaista i završiti u džepovima radnika. Naš prijedlog je sistemsko rješenje koje će biti obavezno za sve poslodavce, gdje će svi radnici osjetiti povećanje plata. Poslodavci su predlagali da to bude na volju poslodavaca“, ističe Šatorović.

Ovaj zakon uskoro će se naći i u parlamentarnoj proceduri. A iz Saveza samostalnih sindikata očekuju potpunu podršku parlamentaraca jer se time, tvrde iz Saveza, stvaraju pravednije ekonomske prilike za sve. Iz Federalnog parlamenta podsjećaju da ovaj zakon treba doći kao dio paketa fiskalnih zakona, te da je potrebno povesti računa o poreznim obavezama poslodavaca.

„Vjerujem da je to izuzetno potrebno u Bosni i Hercegovini. S druge strane, jedini otklon koji ćemo imati prema tome je upozorenje nekih ekonomista da će to u ovakvom ekonomskom kontekstu biti jako teško provodivo. Ali zbog toga upravo i radimo na tome da se izmijene fiskalni zakoni kako bi takav zakon o minimalnoj plati bio realan“, kaže Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

„Ukoliko se spusti zbirna stopa doprinosa na 30 posto, a ostane porez na dohodak 10 posto, onda to znači automatski da će se omogućiti znatno veće plate za naše radnike, pa vjerovatno i dosta značajnije u kontekstu samog minimalca. Fokus fiskalnih politika treba da bude kako povećati prosječnu platu u Federaciji BiH“, poručuje Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH.

„Ne znam ko bi mogao biti protiv jednog takvog normativnog akta koji čini revolucionarni iskorak. Lijepo zvuči kada kažete da će minimalna plata biti hiljadu maraka. Međutim, potrebno je zaista uraditi temeljitu analizu kako biste sagledali sve aspekte takvog čina, da ne bismo ušli u problem pa da imamo od jednog pozitivnog efekta neki kontraefekat koji bi ozbiljno ugrozio državu“, upozorava Muamer Zukić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

Podsjećamo i na stav poslodavaca koji su preko ovlaštenih predlagača zakona uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH. Time bi na povećane neto plate privredna društva i obrtnici plaćali umanjene doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. A minimalna plata trenutno iznosi 596 maraka, što je više nego mizerno.

federalna.ba

minimalac plata najniža plata
minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 11.02.2024 17:53
Prijedor minimalac minimalna plata minimalna plaća
0 09.02.2024 17:24
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko najniža plata najniža plaća minimalac
0 07.02.2024 22:40
najniža plata najniža plaća minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 02.02.2024 21:52
Vlada RS minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 28.01.2024 17:25
najniža plata najniža plaća minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 19.01.2024 18:20