videoprilog Amera Ahmića (Federacija danas)

Hoće li regionalna bokserska liga vratiti boksu popularnost

Koliko je boks popularan i da li i ova plemenita vještina gubi borbu s nebrigom vlasti i zajednice? Odgovore na ova pitanja potražili smo na jednom od treninga Bokserskog kluba Ilidža.

Plemenita vještina i olimpijski sport koji svoje korijene vuče još iz antičke Grčke popularan je i u našoj zemlji. Jedan od klubova koji njeguje vještinu boksa svakako je i Bokserski klub Ilidža. Klub koji je iznjedrio mnoge talente i ostvario zapažene rezultate.

- Bokserski klub Ilidža egzistira već 25 godina i ima izuteno dobre rezultate, najbolje u seniorskoj konkurenciji u BiH. Imamo evropsku medalju u seniorskoj konkurenciji – navodi Almedin Fetahović, trener BK Ilidža.

Boks u našoj zemlji nema dovoljnu pažnju, uzmemo li u obzir da je u bivšoj Jugoslaviji ovaj sport bio treći po gledanosti. Da li će osnivanje Regionalne bokserske lige donijeti pozitivnu promjenu i momentum koji je svakako potreban da bi se ovaj sport vratio na mjesto koje mu pripada?

- Učešće u Regionalnoj ligi smo zauzeli kao bokserski savez. Na nivou države smo formirali klub u kojem sam se takmičio čitav svoj život, Bokserski klub Željezničar – ističe Fetahović.

- Što se tiče Regionalne lige, to je izuzetno dobra stvar. Volio bih da je i prije bila. Drago mi je što su to pokrenuli i značit će puno, ne samo našim bokserima nego svim u regionu. Sticat će iskustvo koje će značiti na nekim jakim, međunarodnim takmičenjima – smatra Džemal Bošnjak, bokserski reprezentativac BiH.

Našim predstavnicima želimo uspjeh kako na Regionalnom prvenstvu, tako i na ostalim takmičenjima, uz nadu da će ova plemenita vještina dobiti pažnju kakvu zaslužuje.

federalna.ba

boks Bokserski klub Ilidža bokserska liga
boks Naoya Inoue Monstrum
0 21.06.2021 11:59
Marijan Beneš sport boks Borilački sportovi
0 29.05.2021 10:39
Samoodbrana studentice Kreativni raspust SPUS krav maga boks boks jiu jitsu
0 18.05.2021 10:38