videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

22 miliona maraka za poddionicu Šićki Brod – Đurđevik

O tome da treba poboljšati putnu infrastrukturu na nivou cijele Bosne i Hercegovine nadležni stalno govore, ali se ponekad čini da su koraci ka tom poboljšanju veoma mali te da se na njima godinama radi. Jedan od prioriteta je svakako i poddionica Šićki Brod – Đurđevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo za koju je u budžetu Federacije za 2022. godinu izdvojeno 22 miliona maraka. Nadležni tvrde da ćemo ovaj put vidjeti pomak. 

Nakon što je prije tri godine u promet puštena nova dionica preko planinskog prijevoja Karaula na magistralnom putu Tuzla - Sarajevo, nadležni su prezentovali projekat izgradnje dionice Šićki Brod – Đurđevik, koja bi dodatno trebala olakšati putnu komunikaciju između glavnog grada BiH i najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji. Nedovršen projekat dočekao je i novu Vladu TK-a, a aktuelni premijer kaže da će uložiti svoj maksimum da do kraja njegovog mandata bude urađeno što više na ovom polju.

„Zajednički smo izrazili volju da u okviru mogućnosti i u smislu potrebe javnosti građana, uložimo maksimalne napore kako bismo određene aktivnosti i ciljeve realizovali čim prije“, kaže Irfan Halilagić, premijer TK-a (SDA).

Za te namjene u budžetu Federacije BiH za 2022. izdvojeno je 22 miliona maraka, a u pitanju je vrlo bitan projekat koji će podići nivo kvaliteta cestovne infrastrukture na ovom području.

„Posebno raduje to da sve radove i usluge na realizaciji projekata izvode isključivo domaća poduzeća, što predstavlja veliki podsticaj razvoju i opstanku našeg gospodarstva“, istakao je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH (HDZBiH).

Naravno, ne smije se zanemariti ni prilaz Tuzlanskom aerodromu, na čijem se razvoju iz godine u godinu sve više radi.

„Odredili smo da je prioritet federalnog djelovanja na toj sad magistralnoj cesti zapravo dio od Živinica do aerodroma, kako bismo aerodrom stavili u što bolju funkciju“, poručio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (SDA).

Izgradnja magistralne ceste Šićki Brod – Đurđevik skratila bi putovanje između Tuzle i Sarajeva za oko više od pola sata, što će biti od velikog značaja s obzirom na to da se radi o jednoj od najopterećenijih dionica u Federaciji.

federalna.ba

Šićki Brod Đurđevik Tuzlanski kanton Tuzla
Fadil Novalić Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice Tuzla
0 26.06.2022 17:10
Porfirije Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice Tuzla
0 26.06.2022 12:21
Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice Tuzla
0 25.06.2022 20:08
sport Rukomet Spartak Subotica Tuzla Rukomet na zrnu soli
0 25.06.2022 19:00
Rukomet na zrnu soli Tuzla Veselin Vujović
0 24.06.2022 16:44
Tuzla željeznica vozovi
0 24.06.2022 15:27