videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

U Srebrenici se čeka prebrojavanje glasova u odsustvu i onih putem pošte

Hoće li lokalni izbori promijeniti sliku o Srebrenici? Pitanje je na koje ćemo odgovor sačekati još najmanje desetak dana. Prema dosadašnjim rezultatima, kandidat srpskih stranaka i dosadašnji načelnik Srebrenice Mladen Grujičić u trenutnoj je prednosti u utrci za načelnika, dok u izbornom štabu Koalicije Moja adresa Srebrenica ističu da je matematički sve moguće, do objave potpunih i konačnih rezultata.

Situacija u vezi s pobjednikom za načelnika Srebrenice i dalje je neizvjesna, zbog specifičnosti izbornog procesa. Trenutno je u prednosti kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić.

„Ne možete nikada u prvu ruku imati jasnu sliku i ne možete nikada imati jasnu kontrolu nad svim tim glasovima. Ono što je definitivno na terenu jeste da ja imam 4500 glasova, a protivnička strana ima 1800 i to je ta razlika koja je za sada sigurna i totalna“, ističe Grujičić.

Iz Izbornog štaba Koalicije Moja adresa Srebrenica ranije su upozoravali na dolazak osoba iz Srbije na glasanje, kao i, kako navode, propuste sa elementima krivičnih djela u toku izbornog procesa.

„Osoba dođe da glasa, istekao joj je lični dokument, odnosno lična karta. Kada se vrate sa biračkog mjesta, u roku od pola sata ili sat vrate se sa valjanim dokumentom i to je jako jako simptomatično“, navodi Ćamil Duraković, član Izbornog štaba Koalicije Moja adresa Srebrenica.

Stoga u ovom izbornom štabu ističu da će glasovi u odsustvu i oni putem pošte dati konačan rezultat izbora.

„Imajući u vidu ove komplikacije sa poštom, dostavljanje pošte glasačima i vraćanje pošte za BiH, to će potrajati još desetak dana i tek onda možemo izaći sa konačnom ocjenom i saznati definitivnu odluku Centralne izborne komisije ko je pobijedio», poručio je Alija Tabaković, kandidat probosanskog bloka za načelnika Srebrenice.

I ono malo stanovnika Srebrenice koji su htjeli stati pred našu kameru, ne očekuje nikakve promjene, ma koji kandidat na kraju odnio pobjedu.

No, tek je jedan dan nakon izbora. Zvaničnih i potvrđenih rezultata o pobjedniku još nema. Nakon što budu objavljeni ostaje da vidimo, hoće li se život vratiti u Srebrenicu ili ćemo i dalje svjedočiti pustim i propalim ulicama ove opštine.

federalna.ba/Dino Durmić