videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Hoće li iskopavanje litija zakopati SDS?

Nešto je trulo, ali ovaj put ne u državi Danskoj nego najvećoj opozicionoj partiji u RS-u. Sjeveroistok Bosne i Hercegovine, koji je možda još jedina uzdanica SDS-a, ovih dana potresaju optužbe, prebacivanja i rasprave među stranačkim kolegama. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović prozvao je svoje stranačke kolege - načelnike Ugljevika i Lopara - da, kako navodi, sarađuju sa SNSD-om, optužujući ih za aktivno učešće u projektima poput Eko-depa i litija.

Rudari se ovih dana. Ali ne u rudnicima litija nego u SDS-u, kompromitujućim argumentima - nakon što je gradonačelnik Bijeljine uputio optužbe na račun svojih stranačkih kolega.

“Izjavio je da postoji nekakva dokumentacija o mojoj saradnji - neka je pokaže. Nemam nikakve odluke, nikakvu famoznu dokumentaciju i mislim da je to pokušaj ubiranja političkih poena preko leđa stranačkog kolege”, poručuje Rado Savić, načelnik Opštine Lopare (SDS).

“Nikada nisam bio čovjek sukoba i kao komšije, stranačke kolege, trebamo svi sarađivati u zajedničkom pravcu, ka zajedničkom cilju da ostanemo na ovim prostorima i da svima bude bolje”, govori Vasilije Perić, načelnik Opštine Ugljevik (SDS).

Namjeri privatne kompanije da u Loparama eksploatiše rudu litija Petrović se, kao prvi čovjek susjedne lokalne zajednice, protivi. Načelnika ove, kao i opštine Ugljevik optužuje i da kroz projekte "litij" i "odvoz kabastog otpada" sarađuju s vladajućom partijom u RS-u.

"Sav napad je usmjeren na mene i zaista je šokantno. Niti sam kompaniju ‘AR Core’ doveo u Lopare niti sam im dao odobrenje za istraživanje. Možda sam pogriješio kao čovjek što sam rekao da sačekamo studiju, da vidimo o čemu se radi", kaže Savić.

“Trebalo bi razgovarati. Posljednje tri godine nismo imali nijedan sastanak. Grad Bijeljina, koja ima najveće učešće, treba nas pozvati da razgovaramo o problemima i rješavamo ih”, ističe Perić.

“Različita mišljenja među pojedinim članovima SDS-a, a pogotovo funkcionerima, ne treba da izlaze iz kuće koja se zove SDS. Najrealnije, najdemokratskije i najpristojnije je da sve što imamo da kažemo jedni drugima kažemo na stranačkim skupovima ili sastancima”, poručuje predsjednik SDS-a Milan Miličević.

A to, bar jučer, nije bilo moguće. Na naše pozive i upite Petrović nije odgovarao, a jučer se nije pojavio ni na sjednici Glavnog odbora SDS-a. Prema riječima predsjednika najveće opozicione partije - "kao i većina drugih s opravdanim razlogom", ipak javnost koja je ostala uskraćena za Petrovićev stav o aktuelnim pitanjima - nije isto tako opravdala činjenicu da je za vrijeme aktivnog trajanja sjednice Petrović bio aktivan ali na društvenim mrežama, gdje se bavio novogodišnjim dočekom u Bijeljini. Ranije je od predsjednika SDS-a zatražio isključenje Savića i Perića iz stranke. Hoće li iskopavanje litija zakopati SDS, najveću opoziciponu stranku u RS-u?

“SDS ima svoj statut i način kako se članovi SDS-a primaju, a i kako isključuju iz SDS-a. Ono što mogu reći - nikada ni u svom opštinskom odboru ni u SDS neću isključivati nikoga iz SDS-a”, istakao je Miličević.

Spekuliše se i da je većina stranačkih kolega nezadovoljna stanjem u SDS-u, tvrdeći da Petrović vodi "rijaliti". Zamjeraju mu i to što u Bijeljini još nisu provedeni unutarstranački izbori te, kako navode, stalna kašnjenja ili nepojavljivanja na događajima, nedostatak komunikacije i saradnje. Spekuliše se i da Petrović skuplja potpise s ciljem da registruje udruženje građana.

Ulje na vatru dolio je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Miroslav Milovanović svojom objavom na društvenim mrežama gdje tvrdi da je Petrović na izlaznim vratima SDS-a i da prelazi u Narodni front. I dok se Petrović ne oglašava, a u SDS-u smiruju buru, analitičari tvrde da upravo Petrović trenutno uživa najveću popularnost kod birača.

federalna.ba

Bijeljina SDS Ljubiša Petrović Rado Savić Vasilije Perić Milan Miličević
SDS Milan Miličević
0 21.04.2024 17:38
Drinski nasip Janja Semberija Bijeljina
0 06.04.2024 19:23
Tuzla hapšenje Bijeljina
0 04.04.2024 20:02