UŽIVO: Rasprava o bestidnom povećanju plata najviših državnih funkcionera
(Izvor: Arhiva)

UŽIVO: Rasprava o bestidnom povećanju plata najviših državnih funkcionera

Na sjednici Komisije za budžet i finansije Doma naroda razmatran je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. Radi se o budžetu koji sadrži povećanje plata zastupnicima i delegatima i do 500 KM. Kako je na svom Twiter nalogu napisao zastupnik Predstavničkog doma PS BiH, Saša Magazinović četiri glasa su bila za i samo jedan protiv. Protiv jeglasao Denis Bećirović.

Sjednicu možete pratiti uživo.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će na hitnoj sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog delegata Denisa Bećirovića da se u dnevni red današnje hitne sjednice uvrsti tačka "razmatranje novonastale situacije u vezi sa usvajanjem Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s posebnim osvrtom na nemoralno i enormno povećanje primanja izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama države BiH“.

Bećirović je kazao da je bh. javnost svjedok "sramnog prijedloga koji je upućen u PSBiH i kojim je predviđeno povećanje plaća najviših državnih funkcionera - članova Predsjedništva, poslanika, delegata, ministara u Vijeću ministara BiH.

On smatra da je to neviđeni čin drskosti, bahatosti i bezosjećajnosti. Kazao je također da je na sjednici Komisije za finansije i budžet glasao pritiv takvog prijedloga.

Pozavo je kolege u Domu naroda da ili zaustve, ili za početak ublaže "ovakav skandalozan prijedlog“.

Delegat Mladen Bosić predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti prijedlog izmjena zakona o akcizama, podsjećajući da je prije četiri mjeseca Predstavnički dom poslao u hitnu proceduru Domu naroda zakon o ukidanju akciza na gorivo.

- Evidentno je da se taj zakon raznim procedurama usporava i na nek način pokušava izbjeći prije izbora za raspravu u Domu naroda, odnosno da nikako ne dođe na dnevni red - smatra Bosić.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić pojasnio je da se na dnevni red ne može stavljati nešto što je u proceduri.

- Ne možemo poslovnički. Ne možemo se izjašnjavati o nečemu što bi bila povreda poslovnika - naveo je on.

U toku je delegatska rasprava o principima Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Predstavnički dom je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH. Poslanici u Predstavničkom domu nisu imali amandmana na predloženi budžet.

Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.  

federalna.ba/Fena

Dom naroda BiH
Dom naroda BiH Zakon o akcizama BiH
0 29.08.2022 12:35
Dom naroda BiH akcize na gorivo
0 29.08.2022 07:48
Dom naroda BiH Zakon o platama Zakon o akcizama
0 27.07.2022 10:36
Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH budžet
0 30.06.2022 13:40
Dom naroda BiH finansiranje izbora
0 23.05.2022 07:50