HNS: Džaferović je protagonist radikalne bošnjačke politike

HNS: Džaferović je protagonist radikalne bošnjačke politike

Povodom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a oglasio se HNS. U svom saopćenju kažu:

"Kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, držimo izvještaj Ureda visokog predstavnika izmanipuliranim i diskutabilnim.

Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom Izvješću vezano za najdublju političku krizu nakon Daytona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno. Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti.

Obraćanje Šefika Džaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, je primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost.  Zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Daytonski mirovni sporazum dragocjen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda. 

Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma. Navođenje Republike Hrvatske de facto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa prema državi koja je spasila i oslobodila Bosnu i Hercegovinu, deblokirala Sarajevo i spriječila srebreničku tragediju u Bihaću. Kao potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, RH ne može biti etiketirana u takvom svojstvu niti za takvo što postoji racionalno uporište. Ne želimo naročito ni podsjećati o broju humanitarnih i vojnih konvoja pomoći, kao i pružanju smještaja i pomoći preko stotinu tisuća bošnjačkih izbjeglica, kaže se u saopćenju HNS-a.

federalna.ba

Šefik Džaferović HNS
Šefik Džaferović Andrzej Duda
0 06.08.2022 13:25
Šefik Džaferović Predsjedavajući Predsjedništva BiH Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022
0 03.08.2022 12:04
Pedro Sanchez Šefik Džaferović
0 30.07.2022 14:33
HNS Dragan Čović Federalni radio
0 29.07.2022 17:09
HVO HDZ BIH HNS
0 28.07.2022 20:28