HNK: Usvojen rebalans proračuna

HNK: Usvojen rebalans proračuna

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je u utorak održana u Mostaru, zastupnici su razmatrali više važnih dokumenata te su donesene različite odluke i zaključci.

Zastupnici su održali sjednicu u zgradi Skupštine koja je rekonstruirana i dograđena te se opremanje zgrade finalizira, priopćeno je iz Skupštine HNK-a po završetku sjednice.

Dodaju kako su se završetkom navedenih radova stvorili uvjeti za nesmetan i kvalitetan rad zastupnika i Stručne službe Skupštine HNK-a koji do sada nisu bili adekvatni te koji su bili otežavajući faktor u kvalitetnijem radu i boljoj komunikaciji s građanima.

Nakon zastupničkih pitanja, razmatrane su Izmjene i dopune Proračuna ovog kantona.

Predsjedatelj Skupštine Šerif Špago kazao je kako su ukupni prihodi i primici s razgraničenim namjenskim prihodima u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu planirani u iznosu od 314.941.002 maraka te su veći za oko 50 milijuna maraka u odnosu na Proračun za 2022. godinu.

Dodaje kako se najveće povećanje odnosi na prihode po osnovu neizravnih poreza u iznosu od oko 20 milijuna maraka.

Špago je istaknuo kako su usvajanjem današnjeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji u HNK-u predviđena proširenja trenutačnih prava za branitelje i članove njihovih obitelji. 

Navodi kako je dob korisnika prava na novčanu egzistencijalnu naknadu nezaposlenih razvojačenih branitelja umjesto navršenih 55 godina života spuštena na navršene 53 godine i za suprugu/supruga umrlih razvojačenih branitelja.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine Tomislav Martinović naglasio je kako je dobra vijest što je Kantonalna vlada u tijeku pripreme Izmjena i dopuna Proračuna HNK-a za 2022. godinu uvažila prijedlog i sugestije zastupnika čime su osigurali sredstva za udžbenike svim učenicima od prvog do devetog razreda u iznosu od skoro tri milijuna maraka.

Povećane su, navodi, i stipendije koje će od listopada ove godine iznositi 150 maraka, a također je prihvaćeno i produženje isplata nezaposlenim porodiljama sa 6 na 12 mjeseci.

Martinović je podvukao kako, pored 20 milijuna maraka po osnovu neizravnih poreza, najveće povećanje u ovim Izmjenama i dopunama čine sredstva transferirana s federalne razine u iznosu od oko 19 milijuna maraka.

Usvajanjem navedenog dokumenta osigurana su sredstava za isplatu od po 100 maraka svim osobama na području kantona koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK-a kojih je, zaključno sa 30. lipnja, bilo oko 27.000, stoji u priopćenju.

Skupština HNK-a je još usvojila Zakon o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim se ukida ograničenje mandata ravnatelja osnovnih škola.

Usvojena je i Odluka kojom daje suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2022. godinu.

Ovim Izmjenama kojim se Financijski plan uvećava za 2.180.000 maraka, na realizaciju sustava DRG predviđeno je 1.130.000 maraka, te se uvećaju sredstva za ortopedska pomagala u iznosu od 500.000 maraka, kaže se u priopćenju.

Na kraju se ističe i to da su usvojeni Zaključci o stanju u oblasti šumarstva kojima se traži od Vlade HNK-a i Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da uz usuglašavanje stavova kantonalne razine vlasti s jedinicama lokalne u roku od 45 dana u skupštinsku proceduru upute usuglašeni Prijedlog Zakona o šumama HNK-a.

federalna.ba/Fena

HNK Skupština HNK budžet proračun
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko budžet proračun rebalans
0 22.09.2022 20:06
HNK početak školske godine
0 05.09.2022 11:47
FBiH proračun raspodjela novca općine gradovi reakcije
0 23.08.2022 19:52
HNK Skupština HNK Vlada HNK
0 17.08.2022 17:08