videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

HNK Mostar: Nova predstava pokazuje kako izgleda svijet kada muškarci i žene zamijene uloge

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pripremilo je novu predstavu „Ja od jutra nisam stao“ rađenu prema tekstu zagrebačke autorice Une Vizek. Premijerna izvedba je u petak 29. siječnja i ovo je prva premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu u ovoj kazališnoj sezoni.
 
Autorica teksta tematizira patrijarhat i rodnu neravnopravnost, a u svijetu njezine drame tradicionalne rodne uloge su zamijenjene; žene su na pozicijama moći, a muškarci se brinu o domaćinstvu i djeci.
 
 
„Uhvatili smo se ukoštac s ovom temom, koja je možda malo i sklizak teren. To je pitanje ravnopravnosti spolova, ali zahvaljujući Uni Vizek, koja je to suptilno obradila na jedan topli ljudski način, mi smo dobili prostor da predstavi pristupimo na jedan malo širi i slobodniji način. Tekst nismo značajnije mijenjali, samo smo ga učinili ozbiljnijim, a određeni dio didaskalija odlučili smo odigrati“, kaže redatelj predstave Dražen Krešić.
 
Dramaturg Dario Bevanda pojašnjava da djelo, koje prikazuje inverziju stereotipa, nije ostalo na banalnoj poruci, već je autorica stavila u fokus naizgled nevidljive mehanizme kroz koje se rodna neravnopravnost ispoljava u svakodnevnici:
 
„Dobijamo uvid u to kako se rodna neravnopravnost ostvaruje i u najmanjim, naizgled beznačajnim svakodnevnim detaljima, pogotovo onim koji definiraju muško-ženske odnose. Autorica odgovornost za promjenu stavlja na pojednica, čiji se svaki čin pobune protiv nepravde tretira izuzetno važnim“, dodaje Bevanda.
 
Jelena Kordić-Kuret naglašava kako je veoma važan kontekst u kojem ova predstava nastaje, u vrijeme kada se otvorila značajnija diskusija o temi seksualnog zlostavljanja koje je pokrenula srbijanska glumica Milena Radulović:
 
„Kada smo se upustili u rad na tekstu koji govori o ravnopravnosti odnosno neravnopravnosti među spolovima, pa samim tim i jednoj poziciji moći, mi nismo mogli ni slutiti kakva će se dešavanja pokrenuti kroz nekih mjesec dana hrabrim istupom jedne žene, koja je odlučila da više neće šutjeti i kakve će razmjere to poprimiti u regiji. Samim tim smatram da je značaj ove predstave ogroman i da izlazimo u najbolje moguće vrijeme s ovom temom“, zaključuje glumica HNK Mostar.
 
 
Uz glumce HNK Mostar, jednog od likova u predstavi će igrati i glazbenik Mario Knezović, frontmen grupe Zoster. Mariju ovo nije prvi dodir s kazalištem, jer je i ranije u nekoliko navrata radio u lutkarskim kazalištima. Kaže kako je u isto vrijeme i zabavno i zahtjevno:
 
“Jako sam se lijepo osjećao u radu na ovoj predstavi, treba proći neko vrijeme da ja vidim koliko će ovo utjecati na mene i na moj stvaralački rad, na moju muziku, a siguran sam da itekako hoće", kaže Mario.
 
U predstavi muške likove tumače Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko i Mario Knezović, dok sve ženske uloge igra Jelena Kordić Kuret.
 
federalna.ba/Rosanda Zovko
HNK Mostar predstava pozorišna predstava umjetnost
HNK Mostar koronavirus covid-19
0 01.08.2022 11:59
Gradačac Zemlja koja diše predstava premijera
0 30.06.2022 17:14
Bijela tabija Kralj Lear pozorišna predstava
0 28.06.2022 09:12