Hitna sjednica Doma naroda PSBiH o osiguranju novca za izbore
(Izvor: Fena/Arhiva)

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH o osiguranju novca za izbore

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda  - Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda navode da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja 2022. godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, podsjećaju da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

Stoga su predložili da Dom naroda na hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Također, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, pristusvuje i predsjednik CIK-a BiH.

- O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke - naveli su iz Kluba bošnjačkog naroda.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložila Centralna izborna komisija BiH.

federalna.ba/Fena

Dom naroda BiH finansiranje izbora
Dom naroda BiH Zakon o akcizama BiH
0 29.08.2022 12:35
Dom naroda BiH akcize na gorivo
0 29.08.2022 07:48
Dom naroda BiH Zakon o platama Zakon o akcizama
0 27.07.2022 10:36
Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH budžet
0 30.06.2022 13:40
Christian Schmidt finansiranje izbora
0 07.06.2022 14:34