Hitna sjednica Doma naroda PSBiH o finansiranju izbora zakazana za 23. maj
(Izvor: AA/Arhiva)

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH o finansiranju izbora zakazana za 23. maj

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je za ponedjeljak, 23. maja ove godine hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi trebao biti razmatran zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH za sazivanje hitne sjednice Doma.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda državnog parlamenta podnio je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma za koju su predložili jednu tačku dnevnog reda - Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda Asim Sarajlić je na sjednici Doma naroda početkom sedmice kazao da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja 2022. godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, Sarajlić napominje da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

- Stoga predlažemo da Dom naroda na toj hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine - naveo je tada Sarajlić.

Dodao je da, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, pristusvuje i predsjednik CIK-a BiH.

- O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke - kazao je Sarajlić.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložila Centralna izborna komisija BiH.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će u najkraćem roku izvijestiti o daljnem toku i potrebnim koracima, u skladu s odredbama Poslovnika o radu Vijeća ministara BiH - navedeno je iz te institucije.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je u saopćenju za javnost još jednom pozvala donosioce odluka u BiH da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine.

- Cijeneći značaj izbornog procesa i činjenicu da izbori predstavljaju temeljni stub demokratije, izražavamo nadu i očekivanja, da će nadležne institucije pokazati odgovornost, ozbiljnost i poštovanje Izbornog zakona BiH, te da će u zakonom predviđenom roku Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti sredstva u ukupnom iznosu od 12.528.000,00 KM - navodi se u saopćenju CIK-a. 

CIK BiH napominje da je odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja.

CIK BiH ističe da su finansijska sredstva već sada neophodna kako bi Centralna izborna komisija BiH nesmetano provodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

Iz ove institucije napominju da je neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces.

federalna.ba/Fena

Dom naroda BiH izbori sjednica