Historijski arhiv Sarajevo: Sutra izložba "Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine"
(Izvor: Historijski arhiv Sarahjevo)

Historijski arhiv Sarajevo: Sutra izložba "Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine"

9. juna u cijelom svijetu će se obilježiti Međunarodni dan arhiva. Biće to prilika za okupljanje stručnjaka iz arhivskih zajednica koji će publici, kroz konkretne programe,  pokušati objasniti zašto je podrška arhivama toliko važna.
 
Međunarodni arhivski savjet je 2019. godine ovaj događaj produžio na cijelu sedmicu. Tako je i Historijski Arhiv Sarajevo pripremio nekoliko zanimljivih sadržaja. 
 
Već sutra, 6. juna 2024. u 14.00 sati, u prostoru Muzeja Sarajevo 1878-1918, publika će moći pogledati izložbu "Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine", autorice mr.sci. Aleksandre Pijuk-Pejčić.
 
Također su predviđena i gostovanja izložbe posvećene XIV Zimskim olimpijskim igrama u partnerskim institucijama u Sloveniji i Hrvatskoj - Pokrajinskom arhivu Maribor i Državnom arhivu za Međimurje.
 
ideja vodilja ovogodišnjeg Svjetskog dana arhiva je#CyberArchives-saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Inače, Međunarodni dan arhiva 9. juna u svijetu se obilježava od 2008. godine. Taj datum je izabran je u znak sjećanja na dan osnivanja  Međunarodnoga arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. Ta međunarodna organizacija je posvećena upravljanju zapisima, te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu saradnju arhivskih i drugih stručnjaka.

Stoga arhivi svake godine tokom tog dana/sedmice nastoje  odgovarajućim programima  sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznavati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće sveukupnu svjetsku javnost pokušava upoznavati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima, koji su povjereni na brigu arhivskim stručnjacima.

federalna.ba
 
izložba